1 min

Tags in dit artikel

, ,

De regio Eindhoven is gekozen tot slimste regio ter wereld. Dat is de uitkomst van een verkiezing die door de internationale denktank Intelligent Community Forum georganiseerd werd. Hiermee liet het regio’s rond Seoul en Silicon Valley achter zich.

De regio Eindhoven kreeg de prijs vanwege de combinatie van een hoge dichtheid aan kennisintensieve bedrijven, zoals ASML, NXP, Philips Medical en microscopenbouwer FEI. Daarnaast heeft de regio de Technische Universiteit en het bijbehorende Science Park en het publiek-private samenwerkingsprogramma Brainport. Volgens de burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, ligt het succes van de regio in de open innovatiestrategie. Doel van deze strategie is dat organisaties apparatuur en kennis met elkaar delen om samen hogerop komen. Van de totale Nederlandse export komt inmiddels 25 procent uit de regio Zuidoost-Nederland.

Van Gijzel is erg blij met de uitkomst van de verkiezing. Hij beschouwt de prijs als een belangrijker factor om nieuwe investeringen aan te trekken. Samen met loco-burgemeester Yvonne van Mierlo zal Van Gijzel de prijs in ontvangst nemen bij de jaarlijkse prijsuitreiking van het Forum in de Steiner Film Studios in New York.

Onder de genomineerden bevonden zich de Canadese regio’s Stratford en Windsor Essex, het Amerikaanse Riverside, Dublin en Chattanooga en de Franse regio Issy-les-Moulineaux. De winnaar van vorig jaar was de regio Suwon in Zuid-Korea.