BitTorrent wordt aangeklaagd omdat een deel van zijn filesharingtechniek een patent zou schenden. Aanklager Tranz-Send Broadcasting Network wil gecompenseerd worden voor alle geleden schade.

Tranz-Send Broadcasting Network bedacht een aantal jaren geleden een filesharingsysteem met de naam "Media File Distribution With Adaptive Transmission Protocols". In 2007 werd de patentaanvraag goedgekeurd.

Het patent bevat een uitvoerige beschrijving van een filesharingsysteem, bestaande uit een bestandsdatabase, een transferclient en een distributieserver. "Een server/client mediadistributiesysteem is voorzien, waarin het serversysteem wordt aangepast om uitwisselingsverzoeken van clients, statusinformatie van een netwerk en protocol-informatie van elke client te bewerkstelligen. De server die is gebaseerd op deze informatie, verzendt de mediafile op een aangepaste manier naar één of meer clients waarbij gebruik wordt gemaakt van een optimale uitwsisselsnelheid en/of netwerkprotocol, gebaseerd op de netwerkstatusinformatie en protocolinformatie", aldus de samenvatting van het patent.

Volgens de aanklager werkt het filesharingsysteem van BitTorrent ook op deze manier. Hierdoor zou het bedrijf grote verliezen hebben geleden en wil het daarom gecompenseerd worden voor de geleden schade. Kontiki, een bedrijf dat eveneens peer-to-peertechnologie aanbiedt, wordt op dezelfde gronden aangeklaagd. Het is nu aan de rechter om te oordelen of BitTorrent en Kontiki van dezelfde techniek gebruik maken of niet waarmee gebruikers bestanden kunnen downloaden en uitwisselen.

Als de aanklager in het gelijk wordt gesteld en BitTorrent royalty’s moet gaan betalen voor iedere download, kan dat best wel eens de ondergang voor BitTorrent betekenen. Meer dan 100 miljoen gebruikers wereldwijd zullen dan de dupe zijn.

Lees meer