1 min

Anonymous heeft e-mails in handen gekregen van de Amerikaanse overheid, waaruit blijkt dat de Verenigde Staten plannen heeft om op grote schaal social netwerken te gaan monitoren.

Afgelopen februari werden er ruim 70.000 e-mails buitgemaakt door de hackersgroep Anonymous. In de daaropvolgende maanden werden deze emails nauwkeurig bestudeerd en hieruit blijkt dat de Amerikaanse overheid bezig is met een programma wat luistert naar de naam Romas/COIN. Dit programma zou het mogelijk maken om op grote schaal informatie te vergaren en te analyseren welke afkomstig is van social networks. Verschillende e-mails zouden er op wijzen dat de Amerikaanse overheid zich vooral richt op het midden-oosten. Er wordt namelijk meerder malen gesproken over en verwezen naar een Arabisch vertalingsprogramma.

Jammer genoeg kan er door ontbreken van e-mails en informatie niet goed worden gezegt welke dekking dit programma heeft. De informatie die ontbreekt zou voor een overgroot deel zijn besproken in vergaderingen, meetings en telefoongesprekken. Wel is bekend dat het programma een behoorlijke omvang heeft doordat er meerdere grote instanties en bedrijven meewerken aan Romas/COIN.