2min

Samsung heeft een verzoek ingediend bij de Amerikaanse ITC, de handelsautoriteit, om een importverbod op te leggen aan Apple voor het importeren van de iPhones. Apple zou meerdere patenten van Samsung schenden en daarom moeten de toestellen worden tegengehouden aan de grens. Hoewel Apple een Amerikaans bedrijf is, worden de iPhones door een derde partij, Foxconn, geproduceerd in China en zodoende geïmporteerd in de Verenigde Staten.

Samsung lijkt hiermee wederom een tegenaanval in te zetten in het juridische gevecht met Apple. De twee bedrijven maken inmiddels al enkele maanden ruzie over hun smartphones. Apple beweert dat Samsung patenten schendt en dat bepaalde Galaxy S- en Galaxy Tab-toestellen regelrechte kopieën zijn van de iPhone en iPad.

Samsung zegt op zijn beurt dat Apple weer patenten van Samsung schendt. Inmiddels lijkt het echter 2-0 te staan voor Apple in dit gevecht. Apple heeft via de rechter al afgedwongen dat het nieuwe toestellen van Samsung eerst mag inzien voordat deze op de markt komen. Het bedrijf zou dan nog een juridische procedure kunnen starten om toestellen tegen te houden.

Samsung probeerde dit ook voor elkaar te krijgen, maar dan andersom, dat Samsung de nieuwe iPhone en iPad eerst mag zien voordat deze in de winkel verschenen. Het probleem hierbij is echter dat Apple officieel nog geen opvolgers heeft aangekondigd en er dus niets te eisen is.

Het andere punt dat Apple heeft gescoord, is dat Samsung niet langer de processoren voor de toekomstige iPhone en iPad mag maken. Apple heeft een nieuwe partner gevonden om deze SoC (System on a Chip) te fabriceren. Samsung levert echter nog veel meer onderdelen voor de bestaande iPhones en iPads. Of Apple ook die onderdelen gaat vervangen door die van andere partijen, is nog onduidelijk. Samsung is wel een van de weinige partijen die in staat is om hoogwaardige touchscreens te maken.

Door het uitbesteden van de productie van de nieuwe SoC aan een andere partij loopt Samsung veel omzet mis. Apple is een van de grootste klanten van Samsung.

Het is nu even afwachten wat de mening van de ITC is omtrent de klacht van Samsung. ITC heeft de macht om een iPhone-verbod op te leggen indien het de mening van Samsung deelt. De ITC kan de zaak ook op voorhand al afwijzen als de bewijzen van Samsung onvoldoende zijn. Mocht de ITC besluiten over te gaan tot een onderzoek, dan zal er binnen een jaar een hoorzitting plaatsvinden waar beide partijen hun verhaal kunnen doen. Daarna zal er binnen zes maanden een uitspraak volgen van het ITC. Analisten verwachten nog steeds dat beide partijen uiteindelijk via een schikking de zaak gaan oplossen.