2min

De Amerikaanse toezichthouder ITC gaat de klachten van Apple over de mogelijke patentinbreuken van Samsung onderzoeken. Dit heeft het ITC gisterenavond bekend gemaakt. Een meerderheid van het ITC-panel bleek voor het onderzoek te zijn.

Apple en Samsung zijn inmiddels verwikkeld in meerdere patentrechtszaken in verschillende landen in de wereld. Gisteren nog konden we meldden dat Apple een verkoopverbod heeft afgedwongen in Australië voor de nieuwe Galaxy Tab 10.1.

Volgens Apple maken de Galaxy smartphones en tablets van Samsung inbreuk op verschillende patenten van het bedrijf. Apple heet daarom gevraagd om een zogenaamde "cease and desist order". Dit is een gerechtelijk bevel waarin een persoon of organisatie wordt opgelegd te stoppen met een bepaalde activiteit. In dit geval het importeren en verkopen van Galaxy-producten.

Het ITC heeft nu besloten dat het de zaak ook daadwerkelijk gaat onderzoeken. Bij het binnenkomen van een klacht beoordeelt het ITC eerst of het noodzakelijk is een onderzoek in te stellen. In dit geval vindt het ITC een onderzoek noodzakelijk. Er loopt inmiddels al een soortgelijk onderzoek tegen HTC, waarin wederom Apple de klagende partij is.

De strijd tussen deze bedrijven kan uiteindelijk grote gevolgen hebben voor de smartphone-markt in de Verenigde Staten. Als de ITC in zowel de zaak tegen HTC als die van Samsung in het voordeel van Apple oordeelt. Zouden beide bedrijven een import en verkoopverbod kunnen krijgen waardoor het aantal beschikbare Android-toestellen op de Amerikaanse markt ineens flink kleiner is. Alleen Motorola, LG en Sony Ericsson blijven dan nog over.

Gevolgen heeft het in elk geval voor Samsung. Apple lijkt de laatste maanden druk op zoek te zijn naar nieuwe leveranciers en fabrikanten voor haar Apple-producten. Het afgelopen jaar fabriceerde Samsung nog een hele hoop onderdelen voor Apple, in totaal voor zo’n 5,7 miljard dollar. Het lijkt erop dat dit in 2011 een heel stuk minder zal zijn.