’s Werelds nummer een op het gebied van netwerkapparatuur gaat mogelijk snijden in de banen. Er lijken plannen te zijn om tot tienduizend medewerkers van de loonlijst te verwijderen. Dat is ongeveer veertien procent van het totaalaantal arbeiders momenteel in dienst bij Cisco.

Al in augustus zouden zevenduizend mensen hun bureaus hebben moeten leeggemaakt om zo nog in het vierde kwartaal van dit jaar een besparing te bewerkstelligen tussen de 500 miljoen en 1,1 miljard dollar.

De ontslagen worden door CEO John Chambers genomen om de concurrentie te slim af te zijn, zo melden insiders. Vooral HP en Juniper Networks zouden met goedkope netwerkapparatuur langzaam marktaandeel vergaren. Routers en switches, die goed voor de helft van de omzet zijn, zitten in een neerwaartse lijn als het gaat om verkoopcijfers. In de markt voor switches verloor de fabrikant in een jaar tijd marktaandeel met 5,8 procentpunt naar 68,5 procent. In de routermarkt daalde het marktaandeel met 6,4 procentpunt naar 54,2 procent.

Er is voor 5800 werknemers een sociaal plan opgesteld waarin besloten is dat werknemers die vrijwillig vertrekken één jaar salaris mee krijgen. Bovendien kunnen ze profiteren van medische voordelen gezien in Amerika de gezondheidszorg erg duur is.

Toen het nieuws bekend werd op de NASDAQ steeg het aandeel met zeven cent naar 15,50 dollar. Niet alleen beleggers, maar ook veel adviesbureaus achten het plan noodzakelijk om de winst verder op te krikken.