1 min

Apple heeft wederom een patent toegewezen gekregen op een functie die inmiddels in veel apparaten is te vinden, ook die niet van Apple zijn. Bij vrijwel alle nieuwe smartphones en tablets is het mogelijk om het toestel een kwartslag te draaien waarnaar het beeld automatisch mee draait. Op deze techniek heeft Apple nu een patent toegewezen gekregen.

De grote vraag is natuurlijk of Apple dit patent actief gaat verdedigen. In dat geval zullen de rechtszaken met partijen als Samsung en HTC ineens een stuk uitgebreider worden. Zowel de Samsung als de HTC toestellen met het Android-besturingssysteem maken gebruik van deze techniek en plegen dan ook inbreuk op dit patent. Het Amerikaanse patentensysteem wordt inmiddels wereldwijd flink bekritiseerd omdat veel patenten innovatie in de weg staan en meer als melkkoe worden gebruikt dan voor het daadwerkelijk beschermen van een product.

Andere partijen zouden nog kunnen proberen om het patent ongeldig te laten verklaren, critici meldden dat deze techniek al veel langer bestaat en niet nieuw is sinds Apple deze introduceerde op de iPhone. Om die reden had het patent dan ook niet toegekend mogen worden, dit is echter al wel gebeurt. Of andere bedrijven tegen dit patent in beroep gaan is nog even afwachten.