2min

Apple heeft een patent toegewezen gekregen op de grafische userinterface van vrijwel elke smartphone. Of het nou gaat om een lijst met icoontjes van verschillende apps of om een lijst met e-mails. Het is een zeer breed patent wat op vrijwel elk mobiel besturingssysteem van toepassing is. Apple heeft de patentaanvraag al in 2007 gedaan, dus ruim voordat de eerste iPhone op de markt is gebracht.

Het Amerikaanse patentbureau heeft het patent recent aan Apple toegekend. Met dit patent in de hand lijkt Apple ontzettend veel slagkracht te hebben in rechtszaken tegen de andere smartphone fabrikanten. Of dit patent überhaupt toegewezen had mogen zal ongetwijfeld een discussiepunt gaan worden, het ligt voor de hand dat partijen als Google, Samsung en HTC zullen stellen dat dit patent veel te algemeen is.

Zoals gezegd is het een zeer breed patent en lijkt het op basis van de meegeleverde schetsen toepasbaar op vrijwel alle smartphones die momenteel in de handel zijn. Microsoft lijkt met Windows Phone nog het meest afwijkende besturingssysteem in handen te hebben, doordat de Windows Phone interface op veel gebieden afwijkt van de schetsen.

Voor RIM’s Blackberry, Google’s Android, Samsung’s Bada, MeeGo en alle andere is het een ander verhaal. Dit patent is op het eerste oog toepasbaar op al hun mobiele besturingssystemen.

Als we alle schetsen bekijken zien we veel bekende schermen voorbij komen. Zoals het menu waar de apps direct gestart kunnen worden, maar ook een e-mail applicatie, sms applicatie, fotogalerij en het touchscreen toetsenbord.

De vraag blijft natuurlijk of Apple dit patent gaat inzetten in rechtszaken tegen andere fabrikanten. Hieronder een galerij met enkele schetsen uit het patent. Voor alle schetsen verwijzen we graag door naar FreePatentsOnline.