2min

De patentrechtszaak tussen Apple en HTC kan weleens grote gevolgen gaan hebben voor alle Android-fabrikanten en uiteindelijk een groot gevaar zijn voor Android. Veel ogen zijn momenteel gericht op de rechtszaak tussen Oracle en Google, waarbij Oracle van mening is dat Google met Android meerdere Java-patenten schendt en om die reden nu miljarden dollar eist. De rechtszaak tussen Apple en HTC is echter net zo belangrijk.

Apple heeft bij de Amerikaanse marktonderzoeker ITC een verzoek ingediend voor een importverbod van HTC-toestellen in de Verenigde Staten. Het importverbod zou volgens Apple moeten worden ingesteld omdat HTC inbreuk maakt op patenten van Apple. Het ITC is momenteel aan het onderzoeken of er inderdaad sprake is van patentschending.

Dit weekend deed het ITC een voorlopige uitspraak welke nog niet definitief is. Hierin gaf het ITC aan dat HTC inderdaad twee patenten schendt van Apple. Het zou hierbij gaan om technieken in het Android-besturingssysteem die ook worden gebruikt door alle andere Android-fabrikanten. Het gaat dus niet om een stuk software dat door HTC zelf is ontwikkeld maar een onderdeel van Android zelf.

Als het inderdaad tot een importverbod komt van HTC-toestellen in de VS, dan is de kans groot dat Apple hetzelfde verzoek al indienen voor toestellen van andere fabrikanten. De kans is groot dat Samsung, Motorola, LG en Sony Ericsson hetzelfde lot wacht.

Apple heeft momenteel al een zeer uitgebreide zaak lopen tegen Samsung. Deze zaak is al zo hoog opgelopen dat Samsung niet langer de productie mag doen voor bepaalde onderdelen van Apple-apparaten.

In december zal waarschijnlijk de definitieve uitspraak volgen in de zaak tussen Apple en HTC. Voor HTC zou de schade enorm zijn als zij in december een importverbod krijgen opgelegd zo vlak voor de feestdagen.

Schadevrij zal HTC in elk geval niet blijven, deze rechtszaak zorgt al voor veel onrust onder de aandeelhouders. Het aandeel HTC is de laatste weken flink ingezakt, in totaal heeft HTC al zo’n 20 procent aan waarde moeten inleveren. HTC heeft inmiddels laten weten zelf voor 20 miljoen dollar aan aandelen terug te kopen om de schade te beperken.