3min

De juridische strijd tussen HTC en Apple is flink uitgebreid, Google heeft namelijk besloten zich ermee te gaan bemoeien en dat lijk slecht nieuws te zijn voor Apple. Google heeft 9 patenten doorverkocht aan HTC waar Apple inbreuk op zou maken. Hierdoor staat HTC nu een heel stuk sterker tegenover Apple.

Google heeft op 1 september in totaal 9 patenten verkocht aan HTC waarmee het Apple om de oren kan slaan. HTC heeft momenteel twee rechtszaken lopen tegen Apple die nu zijn uitgebreid met 5 van deze patenten. Het gaat om de rechtszaak bij de International Trade Commission (ITC) en de rechtbank in Delaware. Ook heeft HTC ervoor gekozen een nieuwe zaak te openen bij de rechtbank in Delaware, in deze zaak wordt Apple beschuldigd van patentschending in iOS-apparaten maar ook in de Mac-computers, hiervoor zijn de overige 4 patenten ingezet die zijn overgenomen van Google.

Als we gaan kijken naar de patenten die Apple zou schenden dan vallen er een aantal op. Zoals het draadloos kunnen upgraden van software, zogenaamde over-the-air updates, iets wat Apple voornemens is in te voeren vanaf iOS 5. Dan is er ook nog een patent dat gaat over de communicatie tussen de interne antenne en het besturingssysteem van de smartphone en een patent dat gaat over de reactie van een statusbalk binnen een grafische omgeving. Deze drie zijn in onze optiek de drie belangrijkste die HTC nu heeft ingezet tegen Apple. Als een rechter van mening is dat Apple op een van deze drie patenten inbreuk maakt kan dat grote gevolgen hebben. Uiteraard zijn er nog meer patenten die meespelen in de rechtszaak voor een compleet overzicht zie Fosspatents.com.

Het moge duidelijk zijn dat de juridische strijd in de mobiele markt steeds serieuzere vormen begint aan te nemen en de grote vraag is waar het zal eindigen. Begin december doet een rechter van het ITC een uitspraak of er HTC-toestellen worden verboden in de Verenigde Staten naar aanleiding van een rechtszaak die Apple heeft aangespannen. HTC lijkt er niet erg sterk voor te staan, wellicht dat Google daarom heeft besloten HTC te helpen.

De serie patenten die Google heeft doorverkocht aan HTC maken geen onderdeel uit van de overname van Motorola. Deze is overname is namelijk nog niet voltooid, waardoor Google officieel nog geen eigenaar is. Het gaat om eerder overgenomen patenten van ondermeer Motorola, Palm en OpenWave systems. Sommige patenten zijn inmiddels al 5 of 6 keer doorverkocht.

De grote vraag is nu hoe Apple gaat reageren op de hulp van Google aan HTC. Uiteindelijk zijn al deze rechtszaken terug te herleiden naar één onderwerp; het Android besturingssysteem dat flinke concurrentie biedt aan Apple’s eigen iOS. Apple zou ervoor kunnen kiezen om nu eindelijk Google voor de rechter te dagen en niet alle fabrikanten aan te blijven klagen. In elk geval moet Apple nu gaan uitkijken want doordat het bedrijf zo actief de rechtbank is gaan opzoeken heeft het weinig vrienden gemaakt, wat uiteindelijk weleens negatief kan uitpakken.