2min

Google heeft weer eens een bedrijf overgenomen, ditmaal gaat het om het bedrijf Pittsburgh Pattern Recognition wat is gespecialiseerd in gezichtsherkenning. Of Google plannen heeft om de techniek van het bedrijf in meer diensten te gebruiken is onduidelijk, mogelijk gaat Google de techniek ook inzetten op Google+, om automatisch te detecteren wie er op de foto’s staan van de gebruikers van Google+.

Hoeveel Google heeft betaald voor het bedrijf is niet bekendgemaakt, wel heeft het bedrijf laten te weten te zijn ingelijfd door Google en dat de techniek van het bedrijf al enige tijd door Google wordt gebruikt in verschillende producten. Momenteel wordt de techniek van het bedrijf al gebruikt door Youtube, Google Images, Google Gogles en Picasa.

Het ligt voor de hand dat Google voor al deze diensten elk jaar een licentiebedrag moest betalen. Wellicht dat Google om die reden heeft besloten dat het op termijn voordelig is om het bedrijf gewoon in te lijven. Aan de andere kant hebben veel sociale netwerken in het verleden al bewezen dat foto’s een goede vorm zijn om een sociaal netwerk te laten groeien, mogelijk wil Google deze techniek dan ook gaan toepassen op Google+.

Het bedrijf PittPatt werd geleid door drie specialisten in beeldanalyse en patroonherkenning. Alle drie de specialisten zijn afgestudeerd aan de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh. Zij legde de basis voor hun bedrijf al in de jaren 90 toen zij nog aan de universiteit studeerde. In 2004 werd uiteindelijk PittPatt opgericht om nu in 2011 te worden verkocht aan Google.

De technologie uit Pittsburgh kan door de overname voor een breder publiek beschikbaar komen, aldus Google op zijn website. Hiermee bestaat de kans dat Google de software en techniek onder een bepaalde open source licentie beschikbaar zal maken. Google deed dit al eerder na de overname van On2 technologies, welke de zeer goede en populaire VP8 videocodec ontwikkelde. Deze codec is onder de naam WebM beschikbaar gemaakt en is nu open source.

Ook heeft Google aan de Wall Street Journal laten weten dat de gezichtsherkenningstechniek alleen gebruikt zal worden in diensten van Google als de privacy is gewaarborgd van de gebruikers. Verder liet het bedrijf weten dat de techniek zeer van pas zal komen zowel voor het bedrijf Google als voor de gebruikers van de diensten van Google. Dieper wilde Google hier niet op in gaan.