1 min

Google heeft een patent gekregen op een systeem waarmee ontgrendeling met behulp van de camera toegepast kan worden, om met meerdere gebruikers één apparaat te gebruiken.

Face-to-unlock is een techniek waarbij je met je camera jezelf identificeert om toegang tot je apparaat te krijgen. In eerste instantie maak je een foto van je gezicht, en je slaat deze op als beveiliging. Wanneer je vervolgens later het apparaat aan zet of bijvoorbeeld uit de slaapstand haalt, wordt je gezicht vergeleken met de opgeslagen foto. Het apparaat controleert vervolgens of jij wel die persoon bent en daarmee dus toegang krijgt tot het apparaat.

Google heeft nu dus het patent op deze techniek gekregen. Het patent beschrijft dat de face-to-unlock-techniek toegepast kan worden om meerdere gebruikersaccounts aan te maken, waarna middels de gezichtscontrole toegang verleend kan worden om de persoonlijke gegevens van een account te benaderen. Dit natuurlijk enkel indien de gezichten overeen komen.

In Google’s Android-software zijn al wat lijnen code aangetroffen die duiden op experimenten met ondersteuning voor meerdere gebruikers. Het is al mogelijk om het systeem te ontgrendelen met behulp van de camera.