min

Tags in dit artikel

, , , ,

Research in Motion (RIM), de maker van de Blackberry-toestellen, is van plan om 2000 banen te schrappen. Dat is ongeveer elf procent van het personeelsbestand.

Dat kondigt RIM vandaag aan op zijn website. Het schrappen van 2000 banen past in het reddingsplan dat RIM er weer bovenop moet helpen. Na de ontslagronde zullen er ongeveer 17.000 mensen werkzaam blijven bij de telecomfabrikant. De rugnummers liggen al klaar: RIM wil de werknemers die hun baan gaan verliezen deze week nog inlichten. Op vrijwel alle afdelingen vallen er gedwongen ontslagen.

Al enige tijd gaat het slecht met RIM. Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers deelde RIM mee dat het bedrijf bijna tien procent minder winst behaalde ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat komt omdat er veel geld doorgesluisd was naar de Research & Development afdeling om de nieuwe Playbook te ontwikkelen. De verkoopcijfers van de Blackberry’s daalden met ruim elf procent en de Playbook weet niet de beoogde verkoopresultaten te behalen waar RIM op gehoopt had.

Vlak daarna kondigden diverse applicatieontwikkelaars aan dat ze de samenwerking met de telecomfabrikant zouden opzeggen. "Uiteindelijk voelde het alsof ontwikkelen voor BlackBerry onze reputatie schade kan aandoen. We staken tonnen aan resources in iets waar de gebruikers niet warm voor liepen", aldus de directeur van Roadie Mobile LLC. Dat bedrijf richt zich nu voornamelijk op de iPhone en Android-toestellen.

Ook de directeur van Purple Forge is niet te spreken over de samenwerking met RIM: "Bij het installeren van Apple-applicaties zijn er erg weinig verrassingen. Bij Android zijn er steeds meer verrassingen. Maar bij Blackberry zijn er meteen een hoop problemen, over de hele linie. "Blackberry’s hebben namelijk verschillende schermen en besturingssystemen en uiteenlopende manieren om op het toestel te navigeren (toetsenbord, touchscreen en scrollbutton) en de kosten om apps te ontwikkelen zijn daarom hoger dan voor iOS en Android.

Daarnaast zou RIM geen interessante marktpartij meer zijn om applicaties voor te ontwikkelen. RIM biedt slechts 35.000 apps aan in zijn applicatiewinkel en deze lijkt qua aantallen niet echt te groeien. Apple heeft in zijn App Store al meer dan 425.000 apps staan, Android Market herbergt inmiddels meer dan 250.000 apps en de Marketplace van Windows Phone 7 heeft inmiddels ruim 27.000 apps. Of Windows Phone uiteindelijk een succes wordt is ook nog even afwachten maar er zit groei in en meerdere fabrikanten gaan daar aan het einde van het jaar nog groots op inzetten. De grote vraag is dus of RIM het tij kan keren en Blackberry weer succesvol kan maken. Bezuinigen en snijden alleen zal niet voldoende zijn.