2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Het gaat niet goed met Research in Motion (RIM), het bedrijf achter de populaire BlackBerry-toestellen. Na tegenvallende kwartaalcijfers krijgt de BlackBerry-maker de volgende klap te verwerken. Een aantal applicatieontwikkelaars heeft kenbaar gemaakt de samenwerking met RIM stop te zetten.

Drie grote softwareontwikkelaars voor de BlackBerry-toestellen zeggen de samenwerking op met RIM. Het gaat om de bedrijven Seesmic Inc., Mobile Roadie LLC en Purple Forge. Seesmic Inc. ontwikkelt socialmediaapplicaties. Mobile Roadie LLC is bekend van de apps die het bedrijf maakt voor fans van onder meer zangeres Taylor Swift en de Miami Dolphins. Purple Forge, ten slotte, houdt zich bezig met de ontwikkeling van applicaties rondom politieke campagnes en peilingen.

De ontwikkelaars zeggen dat het te complex en duur is om apps te maken voor een relatief kleine markt. RIM biedt slechts 35.000 apps te koop aan, Apple en Google respectievelijk 425.000 en 200.000. Daarbovenop hebben BlackBerry’s verschillende schermen en besturingssystemen en uiteenlopende manieren om op het toestel te navigeren (toetsenbord, touchscreen en scrollbutton). Hierdoor lopen de R&D-kosten al snel in de papieren.

De CEO van Seesmic Inc. zegt dat ze haar geld wil investeren bij aanbieders die groeien, verwijzend naar Apple en Google. De directeur van Roadie Mobile LLC zegt: "Uiteindelijk voelde het alsof ontwikkelen voor BlackBerry onze reputatie schade kan aandoen. We staken tonnen aan resources in iets waar de gebruikers niet warm voor liepen."

Ook de directeur van Purple Forge is niet te spreken over de samenwerking met RIM: "Zodra RIM een touchscreen invoerde en het combineerde met een scrollknop, een toetsenbord en sneltoetsen, werd het echt moeilijk en duur om voor alle apparaten te ontwikkelen. Waar Apple goed op scoort, is dat ze een touchscreen en een knop hebben: dat is alles. Bij het installeren van Apple-applicaties zijn er erg weinig verrassingen. Bij Android zijn er steeds meer verrassingen. Maar bij Blackberry zijn er meteen een hoop problemen, over de hele linie."

Het nieuws volgt op de presentatie van de laatste kwartaalcijfers, twee weken geleden. RIM presenteerde teleurstellende cijfers. De winst daalde met ruim 9,5 procent en de telefoonfabrikant verkocht 11,4 procent minder toestellen in vergelijking met een jaar eerder.