De Canadese smartphonefabrikant Research In Motion (RIM) komt naar verluidt opnieuw met een grote ontslagronde. Volgens onbevestigde geruchten krijgen 6000 medewerkers binnenkort te horen dat ze kunnen uitkijken naar een nieuwe baan. De reoganisatie zou nodig zijn om de strijd met Google en Apple aan te kunnen gaan.

De Canadese krant Globe and Mail meldde afgelopen weekend dat de BlackBerry-maker 2000 medewerkers op straat zou zetten. Maar volgens The Guardian staan er meer arbeidsplaatsen op de tocht bij RIM: het aantal zou wel eens kunnen oplopen tot 6000 ontslagen wereldwijd. De Britse krant weet te melden dat geen enkele afdeling zal ontkomen aan gedwongen ontslagen.

Als de geruchten waar zijn, is het overigens niet de eerste keer dat RIM een grootschalige ontslagronde uitvoert. Vorig jaar juli schrapte het bedrijf ook al 2000 banen, omgerekend was dat 11 procent van al het personeel dat in dienst is bij RIM. Na de ontslagronde bleven er nog ruim 16.000 banen overeind. Als de geruchten waar blijken en 6.000 medewerkers worden ontslagen, zal RIM’s lijst met medewerkers met een derde slinken. De Canadese smartphonefabrikant weigerde echter commentaar te geven op deze kwestie.

Het gaat al geruime tijd slecht met de BlackBerry-maker. Afgelopen jaar moest het bedrijf meer dan 70 procent van haar waarde op de beurs inleveren. Uit diverse onderzoeken bleek dat de populariteit van BlackBerry-toestellen snel afnam, zowel onder consumenten als bij het bedrijfsleven. De netwerkstoring die RIM vorig jaar dagenlang in haar greep hield heeft de schade aan het imago nog verder vergroot.

Investeringsmaatschappij Prem Watsa denkt dat RIM op het moment een moeilijke periode doormaakt, maar dat het in een periode van een jaar of 5 uit het dal zal kruipen. De analisten van RBC Capital Markets zijn minder optimistisch en denken dat de BlackBerry-maker in de toekomst een nog groter aandeel op de smartphonemarkt zal inleveren als gevolg van de concurrentie.