Overheid naar rechter om domeinnaam te claimen

De Nederlandse staat is naar de rechter gestapt om de domeinnaam ministerpresidentrutte.nl op te eisen van de huidige houder Micha Kat. Het kort geding zal vandaag plaatsvinden in Haarlem.

Overheid naar rechter om domeinnaam te claimenDat bevestigt directeur-generaal Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst tegenover het AD. Hij stelt dat de overheid op een eenduidige manier haar communicatie wil vormgeven.

De overkoepelende website rijksoverheid.nl gebruikt al jaren de functie en achternaam van de bewindspersoon als adres voor hun website. Het is een eenduidige lijn die geen verwarring oproept die burgers eenvoudig kunnen achterhalen. Het enige probleem van deze werkwijze is dat de overheid een domeinnamen pas kan claimen als de bewindspersonen officieel zijn aangesteld door de Koningin. "Tijdens formatieperiodes zijn er altijd mensen die een voorschot nemen op de uitkomst en bepaalde domeinen op hun naam laten registreren", aldus Brons. "Wij schrijven hen achteraf aan om dat eigendom over te nemen. Soms lukt dat, soms niet. Om die reden willen we nu graag een uitspraak van de rechter."

Enkele maanden geleden stapte de overheid al naar de rechter in een vergelijkbare zaak. In deze zaak stelde de rechter de overheid in het gelijk. Dit gebeurde zonder enige vorm van motivering, omdat de eigenaar van de website zich niet liet zien in de rechtbank.

Brons hoopt dat de rechtszaak van vandaag wel jurisprudentie oplevert. De overheid heeft een klein aantal domeinnamen van de huidige bewindspersonen nog niet in zijn bezit.

Wie ministerpresidentrutte.nl bezoekt wordt automatisch doorverwezen naar de website klokkenluideronline.nl. Volgens de eigenaar Micha Kat is klokkenluideronline "de website waarop iedereen elke misstand anoniem aan de kaak kan stellen".

Het kort geding dient vandaag om 11:00 in de rechtbank van Haarlem.

Bron:Algemeen Dagblad