2min

Tags in dit artikel

, , ,

Bram Heerink moet van de rechter de het domein www.112.nl overdragen aan de Nederlandse Staat. De staat had Heerink eerder aangeklaagd, omdat hij de domeinnaam niet wilde afstaan.

Bram Heerink vocht voor zijn domein, een van zijn argumenten was bijvoorbeeld dat de overheid ook andere domeinnamen kon gebruiken, zoals SOS112.nl. De rechter gaf hem daarin echter geen gelijk.

Volgens de rechtbank moeten bezoekers van de website 112.nl ook op een website van de overheid terecht moet komen. "De staat heeft een onmiskenbaar belang om de burgers goed en snel te kunnen informeren, in het bijzonder op het gebied van hulpdiensten", aldus het oordeel van de rechtbank. Een troost voor de huidige eigenaar, hij mag het subdomein Heerink.112.nl wel gebruiken.

De overheid had de domeinnaam 112.nl nodig omdat zij een reclamecampagne wil voeren voor het noodnummer 112. Bram Heerink was sinds 2001 eigenaar van de domeinnaam en was dus niet van plan om de domeinnaam te laten vallen. Normaal gesproken moeten domeinnamen letters bevatten. Er mogen wel cijfers bijzitten, maar alleen cijfers is niet toegestaan. Maar omdat Heerink het registreerde als een persoonsdomeinnaam, had hij toch de mogelijkheid het zo te registreren.

Het overzetten van de persoonsdomeinnaam naar de Staat had nog wat voeten in de aarde, omdat het alleen voor particulieren toegestaan is om persoonsdomeinnamen te registreren. SIDN kwam echter met de oplossing om de domeinnaam toe te wijzen aan een ander persoon. De rechter gaf daar toestemming voor.