De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat Apple had aangespannen tegen Samsung. De rechter verbiedt per 13 oktober de verhandeling van de Samsung Galaxy S, Galaxy S II en de Galaxy Ace, omdat de manier van scrollen door de fotogalerij inbreuk maakt op een patent van Apple.

Volgens de rechter maken deze drie toestellen inbreuk op EP 2.058.868 van Apple. De rechter wijst de inbreuken op EP 2.098.948 en EP 1.964.022 af, welke betrekking hebben op modelrechten, auteursrechten en slaafse nabootsing zoals Apple het noemde.

De rechter heeft bepaald dat de Galaxy S, Galaxy S II en de Galaxy Ace inbreuk maken op het patent van Apple met betrekking tot het scrollen/bladeren in een fotogalerij. De Galaxy Tab 10.1 en 10.1v maken hier volgens de rechter geen inbreuk op en blijven dus gewoon te koop.

De andere patenten waarvan Apple van mening was dat Samsung hier inbreuk op zou maken, werden door de rechter afgewezen. Het gaat hierbij om een patent waar Android-versie 2.3 inbreuk op zou maken: het opnemen van een "flag" bij meerdere schermaanrakingen en de manier van unlocken door op het scherm een afbeelding op een bepaalde manier te verslepen. Het verbod is vanaf 13 oktober 2011 van kracht. Samsung heeft uiteraard de mogelijkheid om nog in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Ook zou het bedrijf ervoor kunnen kiezen om de fotogalerij aan te passen.

Het verbod geldt overigens niet alleen voor Nederland maar ook voor veel andere landen in Europa.