2min

Tags in dit artikel

, , ,

Samsung wist het afgelopen jaar middels een softwareupdate een verkoopverbod te omzeilen op drie Galaxy-smartphones dat was opgelegd door de Haagse rechter. Apple was de partij die het verbod had afgedwongen en is nog niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. Het Amerikaanse technologiebedrijf probeert alsnog via de rechter een verkoopverbod voor deze telefoons af te dwingen.

Dat laat Samsung weten tegenover NU.nl. De smartphonefabrikant zegt geen idee te hebben wanneer de hoorzitting zal plaatsvinden. Het bedrijf verwacht dat de rechtszaak pas op z’n vroegst in de tweede helft van dit jaar zal aanvangen.

Vorig jaar augustus eiste Apple een verkoopverbod voor de gehele Galaxy-lijn in Nederland. Deze had betrekking op alle smartphones en tablets in de Galaxy-reeks. Apple claimde dat het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf zich schuldig maakte aan patentinbreuk en het model- en auteursrecht schond. De Galaxy-producten waren in de ogen van Apple ‘slaafse kopieën’ van populaire Apple-producten.

De rechtbank stelde Apple gedeeltelijk in het gelijk. Samsung mocht de Galaxy S, de Galaxy S II en de Galaxy Ace niet langer verkopen in Nederland. Deze toestellen maakten volgens de rechter inbreuk op een patent dat betrekking heeft op het scrollen door de fotogalerij. Met de andere Galaxy-producten was niets aan de hand, aldus de rechtbank.

Om het verkoopverbod te omzeilen voerde Samsung een eenvoudige software-update uit op de toestellen in kwestie. Daarbij werd de fotogalerij aangepast zodat deze geen inbreuk meer maakte en ze deze alsnog zonder problemen konden blijven verkopen in Nederland. Apple neemt hier geen genoegen mee en zal proberen om alsnog een verkoopverbod voor deze toestellen af te dwingen. Het is aannemelijk dat Apple hiervoor andere patenten zal aanvoeren om een verkoopverbod te legitimeren.