2min

Vandaag deed de rechter eerder dan verwacht een uitspraak in de rechtszaak tussen Apple en Samsung. De rechter heeft bepaald dat de Gallery applicatie van de Samsung Galaxy S, S II en Ace inbreuk maakt op een patent van Apple. Alle andere beschuldigingen van Apple werden van tafel geveegd.

Apple had deze zaak aangespannen omdat het van mening is dat de Galaxy Tab 10.1 en verschillende Galaxy smartphones een exacte kopie zijn van Apple’s iPhone en iPad, daarnaast zou Samsung verschillende patenten schenden van Apple. De rechter heeft alle aanklachten van Apple van tafel geveegd behalve eentje over de foto galerij in de drie eerder genoemde toestellen. Deze maken wel inbreuk op een Apple-patent.

Samsung laat nu weten dat het er alles aan gaat doen om ervoor te zorgen dat deze smartphones gewoon in de winkel beschikbaar blijven. Samsung heeft nog tot 13 oktober de tijd om met een oplossing te komen.
Voor Samsung is het een kleine moeite om de nieuw uit te leveren toestellen te voorzien van een software-update waarin de Gallery niet langer inbreuk maakt op het betreffende Apple-patent.

Als je alles op een rij zet dan is de uitspraak van de Nederlandse rechter eigenlijk een grote overwinning voor Samsung. Doordat de rechter veel van Apple’s aanklachten van tafel heeft geveegd kan de Galaxy Tab 10.1 bijvoorbeeld gezien worden als een unieke tablet en niet als een kopie van de iPad. De rechter vindt dat de verschillen tussen de tablets groot genoeg zijn. Net als bij de verschillende smartphones.

De uitspraak van de Nederlandse rechter komt zoals gezegd eerder dan verwacht. De uitspraak zou eigenlijk plaatsvinden op 15 september. Waarom de rechter nu al een uitspraak doet is onduidelijk, wellicht dat de rechter de eerste wilde zijn met een uitspraak. Morgen moet namelijk de Duitse rechter een uitspraak doen in exact dezelfde zaak alleen dan aan de hand van de Duitse wetgeving. Samsung zal ongetwijfeld de uitspraak van de Nederlandse rechter ook bij de Duitse rechter onder de aandacht brengen. De kansen voor Samsung zien er dan ook goed uit.

Gezien de huidige uitspraak van de Nederlandse rechter ligt het niet voor de hand dat Samsung in hoger beroep gaat. Apple zou dit nog wel kunnen overwegen.