De consument zal helemaal niets merken van het verkoopverbod op diverse Galaxy-producten. Door een simpele software-upgrade voldoet Samsung aan de eisen van de rechter en kan de verkoop gewoon doorgaan en hoeven de smartphones niet uit de handel te worden gehaald.

Dat heeft woordvoerder van Samsung inmiddels bevestigd. In augustus bepaalde de voorzieningenrechter in Den Haag dat drie smartphones van Samsung – de Galaxy S, Galaxy S II en Galaxy Ace – inbreuk maken op een patent dat in bezit is van Apple. Dit patent had betrekking op het scrollen en bladeren door de fotogalerij. Aanvankelijk eiste Apple een verkoopverbod voor de gehele Galaxy-lijn in Nederland, maar zover wilde de rechter niet gaan. Het verkoopverbod zou vanaf 13 oktober van kracht zijn.

Door een software-upgrade zegt Samsung dat er geen vuiltje aan de lucht is en de verkoop van de drie Galaxy-toestellen zonder enige problemen kan doorgaan. Alle toestellen die Samsung na 13 oktober verkoopt zijn voorzien van de update waarbij het inbreuk makende scrollen en bladeren door de fotogalerij niet langer van toepassing is.

"Het vonnis is niet van toepassing op reeds verkochte toestellen of op toestellen die nog bij winkels in voorraad liggen. Desondanks zal Samsung binnenkort ook voor deze toestellen een software update aan gaan bieden waarmee de inbreuk op het patent van Apple ongedaan gemaakt wordt", aldus Vivian Peters, PR manager bij Samsung Benelux.

Consumenten die al over een van de drie ‘verboden’ Galaxy-toestellen beschikken hoeven dus niet bang te zijn dat ze deze moeten inleveren. De grote winnaar in deze juridische slag is Samsung. Eerder wist Apple een rechtszaak te winnen tegen de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant. Een Duitse rechter bepaalde dat de Galaxy Tab 10.1 een kopie is van de iPad 2 van Apple. Daarom is het verkoopverbod van deze tablet van kracht gebleven in Duitsland. Samsung heeft echter meteen na de uitspraak laten weten in beroep te gaan tegen deze uitspraak.

Het is niet de eerste en zeker ook niet de laatste rechterlijke uitspraak tussen beide partijen. Zo lopen er nog rechtszaken in verschillende landen waaronder de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Frankrijk, Japan en Australië.

Inmiddels is Samsung ook een tegenaanval gestart en heeft het bedrijf Apple in vier aparte rechtszaken voor de rechter gesleept in Den Haag, inzet is een import- en verkoopverbod op alle iPhone’s van Apple en de iPads welke voorzien zijn van 3G-connectiviteit. Apple maakt volgens Samsung inbreuk op de 3G-patenten van het bedrijf.