De Amerikaanse telecomprovider Verizon wil dat president Obama ingrijpt in de patentoorlog in de mobiele sector. Dat meldt althans de Amerikaanse zakenkrant de Wall Straat Journal op basis van goed ingelichte bronnen.

Op dit moment heeft elke mobieletelefoonfabrikant wel een rechtszaak lopen met als onderwerp patentinbreuk. Of ze heeft zelf een andere smartphonefabrikant aangeklaagd. Op zich is dat niet zo erg als ze vervolgens onderling de zaken schikken door een licentie op elkaars patenten te nemen of door het eens te worden over een schadevergoeding.

Dat scenario lijken we echter gepasseerd te hebben. De nieuwe inzet van veel rechtszaken en klachten bij handelswaakhonden is een import- en verkoopverbod op producten van de concurrent.

Volgens Verizon moet president Obama gaan voorkomen dat het zover komt, handelswaakhond ITC in de VS behandelt momenteel verschillende zaken die kunnen leiden tot een import- en verkoopverbod. Als het zover komt, dan zal de markt voor mobiele telefonie hierdoor zeker schade oplopen. Terwijl dit nu juist een markt is die hard groeit en onder andere voor meer banen zorgt in de VS, iets wat ze daar goed kunnen gebruiken.

Verizon is een telecomprovider die geen kant kiest in het verhaal, behalve de kant van de schikkingen. Verizon verkoopt in de VS zowel Android-toestellen als de iPhone van Apple.

Volgens Randal Milch, hoofdjurist bij Verizon, lopen verschillende smartphones en tablets op dit moment het risico een import- en verkoopverbod te krijgen in de VS. Gezien de International Trade Commission (ITC) onder de overheid valt, kan Obama als eindverantwoordelijke ervoor zorgen dat het niet zover komt of in een extreem geval een uitspraak van het ITC van tafel kunnen vegen. Of Obama ook bereid is zich te mengen in deze discussie en rechtszaken is nog maar de vraag.

Dit jaar staan er nog verschillende uitspraken op het programma van de ITC die zouden kunnen leiden tot een import- en verkoopverbod.