2min

De regering van Obama heeft zich gemengd in een uitspraak van de International Trade Commission (ITC). De ITC had een importverbod uitgesproken voor de iPhone 4 en de iPad 2 3G, waardoor deze producten niet langer te koop zouden zijn in de Verenigde Staten. Obama heeft nu persoonlijk een veto uitgesproken om de ITC terug te fluiten waardoor het importverbod van de baan is.

De actie van Obama is zeer opmerkelijk, aangezien de ITC een orgaan is van de Amerikaanse overheid is wat altijd eerst gedegen onderzoek doet alvorens het tot een uitspraak komt. Het is dan ook voor het eerst sinds 1987 dat de Amerikaanse regering besluit een importverbod opgelegd door de ITC terug te draaien.

De ITC deed de uitspraak omdat Apple gebruik maakt van een patent van Samsung voor de 3G-verbindingen. Apple weigerde hiervoor een licentie af te nemen bij Samsung, omdat het Koreaanse bedrijf geen redelijk prijs vroeg voor het patent. Het ging hierbij om een patent dat voldoet aan de FRAND-voorwaarden, een standaard essentieel patent, waarvoor bedrijven niet de hoofdprijs mogen vragen maar alleen een redelijke vergoeding die het ook aan andere bedrijven vraagt. Apple weigerde echter om een licentie af te nemen met tot gevolg dat de ITC een importverbod uitsprak.

Volgens de Amerikaanse regering heeft de ITC niet genoeg rekening gehouden met het feit dat het om een standaard essentieel patent gaat. Daarom heeft het besloten de uitspraak terug te draaien. Wel is het van mening dat Apple een schadevergoeding moet betalen aan Samsung, maar hoe hoog die moet zijn moet een rechter maar bepalen.

Feit is dat sinds de ITC de uitspraak heeft gedaan om een importverbod op te leggen. Er flink wat druk is uitgeoefend op de Amerikaanse regering om een veto uit te spreken. Zowel Apple als enkele andere techbedrijven zouden hierop hebben aangedrongen.

Op internet zijn zowel veel positieve als negatieve geluiden te horen over het uitspreken van de veto. De negatieve geluiden gaan vooral over protectionisme door de Amerikaanse overheid, waarbij Amerikaanse bedrijven worden voorgetrokken boven buitenlandse bedrijven.