2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Het internet was vandaag rond de klok van 14:00 even een flink stukje trager en sommige websites waren zelfs even compleet onbereikbaar. Dit had te maken met een storing bij Google’s DNS-server, deze was korte tijd onbereikbaar en hierdoor vielen allerlei Google-diensten uit, maar ook websites en routers die Google’s DNS-gebruiken.

Google heeft enkele jaren geleden een aantal publieke DNS-servers in het leven geroepen met de ip-adressen 8.8.8.8 en 8.8.4.4, deze twee DNS-servers worden door Google onderhouden en zijn door iedereen te gebruiken. Een van de voordelen hiervan is dat als websites of diensten worden afgesloten, het zij door de overheid of door een internetprovider, deze blokkades in veel gevallen nog zijn te omzeilen via Google’s DNS-servers. Een goed voorbeeld hiervan was de recente Twitter-blokkade in Turkije.

Vandaag had Google echter last van een storing waarbij de DNS-servers korte tijd niet bereikbaar waren en toen bleek hoeveel bedrijven en diensten inmiddels gebruik maken van Google’s DNS-servers en daarvan afhankelijk zijn. Op het grootste internetknooppunt ter wereld, de AMS-IX was zowaar een hele dip in het internetverkeer te zien, zie bovenstaande grafiek.

Er zijn ongeveer 660 partijen aangesloten bij de AMS-IX en normaal gesproken valt het niet op als een van hen een storing heeft. Dat gaat echter niet op voor Google, dit keer is er wel een flinke dip te zien. Wat de oorzaak van de storing was is onduidelijk, Google heeft nog geen officiële reactie naar buiten gebracht.

Het internet werkt met zogenaamde ip-nummers om verbinden te leggen tussen computers en servers. Aangezien het lastig is om ip-nummers te onthouden zijn er ook domeinnamen. Om te weten welke domeinnaam bij welk ip-adres hoort heb je een zogenaamde DNS-server nodig. Zonder DNS-server kan je dus geen verbinding maken met de juiste server van een domeinnaam en wordt het surfen op internet onmogelijk.