1 min

Tags in dit artikel

, ,

ICANN, de organisatie die toezicht houdt op de uitgifte van top-level domeinen en IP-adressen is ermee akkoord gegaan dat DNS-systemen vreemde tekens gaan accepteren. Dat wil zeggen: niet Latijnse-tekens mogen nu ook in een internetadres voorkomen. Dat zou een grote verandering zijn, het huidige beleid is namelijk dat dit geweigerd wordt.

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), stelt dat deze beslissing ervoor moet zorgen dat steeds meer mensen uit China ook gebruik gaan maken van het internet. Het biedt immers voordelen, men kan nu tekens gebruiken die wel in de eigen taal voorkomen, maar niet voor mogen komen in een internetadres.

Door de veranderingen zouden onder andere tekens uit het Grieks, Japans, Arabisch en Chinees goedgekeurd worden. Dit is goedgekeurd op een bijeenkomst, waar men het eens is geworden over dit voorstel. De bijeenkomst werd gehouden in Seoul en het zorgt ervoor dat dit de eerste grote verandering wordt in de veertigjarige historie van het internet zoals we het nu kennen.

Voordat het systeem echter live mag gaan moet er een conversiesysteem zijn. Dat wil zeggen: de vreemde tekens moeten omgezet kunnen worden naar tekens die voorkomen in ons Westers schrift. De schatting is dat ongeveer 1,6 miljard van de internettende mensen gebruik maken van andere tekens.