3min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Iedereen kent natuurlijk de iPad 2 van Apple en de Samsung Galaxy Tab 10.1. Beide tabletfabrikanten krijgen er een nieuwe concurrent bij. Sony heeft gisteren op de electronicabeurs IFA twee nieuwe tablets officieel gelanceerd: de Sony Tablet S en de opvouwbare Sony Tablet P.

Beide tablets waren al eerder gepresenteerd aan het publiek, maar zijn gisteren pas officieel gelanceerd op de electronicabeurs IFA. Tevens gaf Sony op de beurs de lanceerdata en technische gegevens van beide tablets prijs.

De Sony Tablet S heeft een 9,4 inch touchscreen display. Verder is de Tablet S uitgerust met een NVIDIA Tegra 2 processor en weegt slechts 598 gram. Bijzonder aan deze tablet is de asymmetrische achterzijde. Door de gebogen achterkant ligt de Tablet S beter in de hand, waardoor die geschikt is voor langer gebruik. Het zwaartepunt van de tablet ligt dichter bij je handpalmen, waardoor de tablet nog lichter aanvoelt en nog gebruiksvriendelijker is. Ook is het scherm iets gebogen. Als je deze tablet op een vlakke ondergrond plaatst, gaat dit niet ten koste van de zichtbaarheid en zal typen comfortabeler worden. Verder is de tablet voorzien van een USB 2.0 poort, SD-kaartlezer en een camera aan de voor- en achterzijde.

De Tablet S zal zowel in een WiFi als 3G-versie beschikbaar zijn. De WiFi-versie zal vanaf eind september beschikbaar zijn in Europa en is standaard uitgerust met Android 3.1. Op de 3G-versie zullen we iets langer moeten wachten: deze ligt pas in november in de schappen. Deze versie zal worden uitgerust met Android 3.2.

De Sony Tablet P wijkt aanzienlijk af van de bestaande tablets. Om te beginnen heeft deze tablet twee opvouwbare schermen van ieder 5,5 inch. Je kunt deze tablet opvouwen tot een grootte van 79x180x26mm, zo klein dat die in je broekzak past. Het leuke van twee schermen is dat je nog eenvoudiger kan multitasken. Zo kan je bijvoorbeeld op je bovenste scherm een muziekvideo bekijken of afspelen en tegelijkertijd je e-mail lezen op het onderste scherm. Ook kun je het onderste scherm gebruiken als toetsenbord terwijl je een e-mail typt. Je kunt de tablet ook als een e-reader gebruiken en twee pagina’s tegelijkertijd oproepen, net als bij een echt boek. Je kunt beide schermen ook combineren tot één groot scherm.


Evenals de Tablet S is deze tablet uitgerust met een NVIDIA Tegra 2 processor, USB 2.0 poort, SD-kaartlezer en twee camera’s. De Tablet P weegt slechts 372 gram. Ook de Sony Tablet P is beschikbaar in een WiFi en 3G-versie. Deze zullen vanaf november beschikbaar zijn in Europa.

Zowel de Tablet S als de Tablet P beschikken over TruBlack technologie. Hierdoor reduceert het scherm reflectie en glinsteringen van zonlicht of fluorescerend licht, waardoor de tablets zowel in de woonkamer als buiten op het terras geschikt zijn voor gebruik.

Beide tablets komen ook met aanvullende diensten. Zo zijn beide modellen uitgerust met een PlayStation certificaat, waardoor je originele PlayStation spellen op je tablet kunt spelen. Gebruikers kunnen ook gebruik maken van Personal Space, de gratis clouddienst van Sony waar gebruikers bestanden op kunnen plaatsen. Vanaf oktober kan je ook gebruik maken van Music Unlimited. Dit is een cloud gebaseerde digitale muziekdienst die je wereldwijd toegang geeft tot meer dan tien miljoen nummers.

De Sony S zal beschikbaar komen in drie uitvoeringen. De 16GB Wifi-versie kost 479 euro, de 32GB Wifi-versie 579 euro en de 3G-versie met 16GB 599 euro. De Sony P is alleen verkrijgbaar met 3G en 4GB geheugen en kost 599 euro.