Google nam ongeveer twee weken geleden Motorola Mobility over voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Een gigantisch bedrag voor een zeer groot bedrijf en niet te vergeten een bedrijf met 17.000 mobiele patenten die Google goed kan gebruiken om Android te beschermen. Nu is bekend geworden dat Google met de overname van Motorola echter ook flink wat belastingvoordelen binnenhaalt waardoor het bedrijf uiteindelijk slechts 4,5 miljard dollar betaald voor Motorola.

Reuters heeft samen met een vooraanstaande New Yorkse account de details van deze overname bekeken en kwamen tot verrassende resultaten. Zowel Google als Motorola weigerde commentaar te geven op de getallen waar de accountant op uit kwam.

De accountant, Robert Willens, stelt dat door deze overname Google vanaf 2011 tot en met 2019 in totaal 700 miljoen dollar per jaar mag afschrijven van de belasting. In totaal is dat dus 9 x 700 miljoen is 6,3 miljard. Daar bovenop kan het ook nog 1 miljard dollar aftrekken van Motorola’s operationele verlies in de Verenigde Staten en 700 miljoen operationeel verlies buiten de Verenigde Staten. In totaal kan Google dus 8 miljard dollar (6,3 miljard + 1 miljard + 700 miljoen = 8 miljard) aftrekken van de belasting waardoor Google uiteindelijk maar 4,5 miljard dollar kwijt is aan Motorola Mobility. Google moet alleen wel wachten tot 2020 voordat ze dat er ook daadwerkelijk uit hebben.

Google moet uiteindelijk voor de overname wel gewoon 12,5 miljard dollar op tafel leggen maar het eerste jaar komt daar al 2,4 miljard van terug via belastingvoordelen en de rest in de komende 9 jaar.