Half augustus kocht Google Motorola Mobility voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Maar aanvankelijk bood het internetbedrijf aanzienlijk minder voor de Motorola Mobility. Het openingsbod lag op 30 dollar per aandeel, tijdens de onderhandelingen wist Motorola echter Google zover te krijgen dat het bedrijf uiteindelijk bereidt was 40 dollar per aandeel te betalen.

Google wilde Motorola Mobility enorm graag inlijven, voornamelijk vanwege de uitgebreide patentcollectie, hierdoor kon Motorola goed onderhandelen en was de zoekmachinegigant uiteindelijk bereidt om 33 procent meer te betalen voor de overname.

Google was enkel en alleen geïnteresseerd in Motorola Mobility vanwege het patentportfolio. Hiermee wil het bedrijf zich verdedigen in de rechtszaal tegen aanklachten van patentinbreuk op het eigen besturingssysteem Android. Aanvankelijk wilde Google dit doen door Nortel over te nemen. Door deze overname zou Google over 6000 patenten beschikken, meer dan genoeg om zich tegen verdedigen in lopende rechtszaken. Google bood openlijk 900 miljoen dollar voor het patentportfolio, maar een consortium onder leiding van Apple ging er uiteindelijk mee vandoor.

Nadat Google een biedingsoorlog had verloren om het failliete Canadese bedrijf Nortel over te nemen, voelde het bedrijf zich genoodzaakt om naar andere opties te kijken. De overname van Motorola was de meest voor de hand liggende keuze. Maar daar heeft Google, zo blijkt nu, een hoge prijs voor moeten betalen.

Aanvankelijk wilde Google 30 dollar per aandeel betalen, maar Motorola had een hogere prijs in gedachte: 43,50 dollar. Google verhoogde daarop zijn bod naar 37 dollar. Uiteindelijk vonden beide partijen elkaar in een bod van 40 dollar per aandeel. De onderhandelingsfase nam twee weken in beslag.