2min

Google heeft bekendgemaakt dat het uiteindelijk ‘slechts’ 5,5 miljard dollar heeft betaald voor de patenten en technologieën van Motorola Mobility. Google kocht het bedrijf echter voor 12,4 miljard dollar. Google wil daarmee waarschijnlijk het punt maken dat het Motorola heeft gekocht voor meer dan alleen de patenten.

In totaal was minder dat de helft van de overnamesom voor de patenten van Motorola Mobility. Dit terwijl door de meeste media wordt aangenomen dat de patenten de hoofdreden zijn voor de overname van Motorola Mobility. Google kwam vorig jaar enorm in de knel te zitten toen de patentrechtszaken als paddenstoelen uit de grond schoten en er werd geprobeerd om het Android-besturingssysteem op allerlei manieren te beperken. Apple was diverse fabrikanten van Android-smartphones aan het aanklagen en Oracle klaagde Google direct zelf aan.

Google kon echter weinig weerstand bieden tegen deze patentrechtszaken omdat het zelf geen grote patentcollectie had om er tegenover te leggen. Daarom kocht Google het bedrijf met de grootste patentcollectie op het gebied van mobiele telefoons, Motorola Mobility. Hiermee kon Google zichzelf verdedigen maar ook partijen als Samsung en HTC helpen die door Apple onder druk werden gezet. De patentcollectie van Motorola kent ongeveer 17.500 patenten.

Inmiddels lopen veel rechtszaken tussen Apple en de Android-fabrikanten nog steeds maar is het allemaal een stuk ingewikkelder geworden. Vooralsnog lijkt er geen einde te komen aan deze rechtszaken, maar heeft Google zelf een goede patentcollectie om zich te kunnen verdedigen.

Microsoft doet op de achtergrond ook mee aan het opbouwen en verdedigen van patenten. Alleen Microsoft kiest ervoor om tegen bepaalde voorwaarden licenties te verstrekken op zijn patenten. Bijna alle Android-fabrikanten maken hier gebruik van en betalen een bedrag per verkocht Android-toestel. Naar verluidt zou HTC 5 dollar per verkocht toestel betalen, al is dat bedrag nooit bevestigd.

De overname van Motorola Mobility werd uiteindelijk in mei van dit jaar afgerond nadat zowel de Amerikaanse als de Europese toezichthouders onderzoek hadden verricht.

De grote vraag is nu wat Google verder van plan is met Motorola Mobility. Het bedrijf heeft eind vorig jaar nog een Nexus-smartphones op de markt gebracht met Samsung en recent de Nexus 7 tablet gepresenteerd die wordt gemaakt door Asus. Motorola komt vooralsnog niet voor in dit soort plannen. Iets waar de Android-fabrikanten bang voor waren is dat Google nu Motorola zou gaan voortrekken bij de ontwikkeling van Android maar volgens Google is hier geen sprake van en wordt Motorola hetzelfde behandelt als de andere Android-partners.

In de laatste kwartaalcijfers van Google werd Motorola ook al meegenomen. Motorola droeg 1,25 miljard dollar bij aan de omzet van Google. Het haalde echter wel 233 miljoen dollar van Google’s winst af. Motorola draait op dit moment dus verlies. Google wil ongetwijfeld veranderingen aan gaan brengen in het bedrijf en dat verlies om gaan buigen naar winst. Google heeft echter nog niets aan te kondigen op dit vlak.