Techzine schreef vorige week al dat Amazon dit najaar met een eigen tablet op de markt komt. Inmiddels zijn er al wat meer details naar buiten gekomen over deze tablet. De nieuwe tablet gaat de naam Amazon Kindle dragen. Deze heeft een 7 inchscherm, draait op het besturingssysteem Android en zal rond de 250 dollar kosten.

Een van de redactieleden van TechCrunch zegt als eerste journalist de tablet in eigen handen te hebben gehouden en te hebben getest. Hij mocht van Amazon geen foto’s maken van de tablet, die volgens de redacteur veel wegheeft van de BlackBerry PlayBook. Het design zal voorlopig nog geheim blijven. De versie die hij heeft mogen testen was een zogeheten DVT: een design verification testing-unit (prototype in eenvoudig Nederlands). Het kan dus zijn dat de tablet bij de officiële lancering afwijkt van de onderstaande beschrijving.

Weliswaar mocht de redacteur geen foto’s nemen, maar hij heeft wel een aantal technische details weten te onthouden. Om te beginnen heeft de Amazon Kindle een 7 inch multitouch en full-color screen. De tablet zou geen ingebouwde camera’s hebben en draaien op het besturingssysteem Android. De tablet heeft geen knoppen op de buitenkant zitten, zoals bij andere tablets wel het geval is. Door eenmaal op het scherm te klikken keer je terug naar het hoofdmenu ,aldus de redacteur. Verder heeft de Kindle een singlecorechip, 6 GB aan interne opslagruimte en zal deze alleen met WiFi werken.

En dan nu het bijzondere: volgens de redacteur heeft Amazon aan Google gevraagd om een eigen en unieke versie van Android te maken, speciaal voor deze tablet. Hij zegt dat deze Android-versie in de verste verte niet lijkt op de huidige versies van het besturingssysteem. De interface is zwart, blauw en wat oranje. Op het hoofdscherm is een carrousel te zien die werkt als Cover Flow in iTunes voor het weergeven van allerlei content, zoals e-books en muziekalbums.

Een tweede bijzonderheid aan deze tablet is de integratie van verschillende diensten van Amazon. Voor het lezen van een e-book maken lezers gebruik van een Kindle-app. Om muziek af te spelen gebruikt de Kindle Amazons Cloud Player, voor videobestanden en films Amazons Instant Video Player. Gebruikers kunnen apps aanschaffen in Amazons Android-appstore.

Amazon heeft volgens de redacteur plannen om naast de 7 inch- ook een 10 inchversie uit te geven. De 7 inchversie verschijnt in oktober en zal 250 dollar gaan kosten. De 10 inchversie zal in het eerste kwartaal van 2012 verschijnen. Over het prijskaartje van de 10 inchversie kon de redacteur geen zinnig woord zeggen. Deze versie zou volgens hem naast WiFi ook voorzien zijn van 3G.

Vorige week voorspelde onderzoeksbureau Forrester dat de Amazon Kiddle drie tot vijf miljoen keer verkocht zal worden dit jaar, ondanks de late release datum. Aangezien deze tablet de helft kost van de iPad 2 en de Samsung Galaxy Tab 10.1, zou Forrester daar wel eens gelijk in kunnen krijgen. De Amazon Kindle zou een geduchte tegenstander kunnen vormen voor Apple en Samsung.

Of Amazon daadwerkelijk zo succesvol zal zijn, moet nog blijken. De eerste berichten zijn in ieder geval veelbelovend.