Amazon heeft zojuist haar eerst eigen tablet aangekondigd, de Kindle Fire. De Kindle Fire is een 7 inch tablet welke draait op een aangepaste Android versie en Amazon’s eigen interface en applicatie winkel. Amazon kiest ook voor een nieuwe manier van browsen waarbij de rekenkracht van de cloud wordt ingezet om webpagina’s te serveren. Het belangrijkste wapenfeit van Amazon is echter de prijs, de tablet gaat slechts 199 dollar kosten.

Amazon betreedt dus ook de tabletmarkt en zoals uit de inleiding al kon worden opgemaakt op geheel eigen wijze. Met de Amazon Kindle Fire stookt het ook meteen het vuurtje in de strijd om de tabletmarkt op. Een prijs van 199 dollar is namelijk enorm laag, ook als we kijken naar de specificaties.

De Kindle Fire krijgt namelijk gewoon een 1 GHz dual-core processor en 1 GB aan RAM geheugen. De opslagcapaciteit van de Kindle Fire is wel slechts 8 GB. Om kosten te besparen heeft Amazon het wel simpel gehouden, geen camera’s, geen 3G, alleen WiFi. Ook de aansluitingen op de tablet zelf zijn zeer beperkt, er is een micro-USB poort en een aansluiting voor je koptelefoon. De tablet weegt slechts 413 gram en is 11mm dik.

De interface van de Kindle Fire heeft niet veel meer weg van Android maar is flink onder handen genomen. Onder de motorkap draait Android 2.3 maar daaroverheen ligt een schil van Amazon. Binnen deze schil zijn allerlei bestaande Amazon diensten goed geïntegreerd het streamen van muziek en video’s naar de Kindle werkt kinderlijk eenvoudig als ook het kopen, downloaden en lezen van e-books.

Niet geheel onbelangrijk heeft Amazon ook besloten om de internet ervaring van de gebruikers flink te verbeteren. Op de Kindle Fire zal je niet de bekende Android-browser terug vinden maar Amazon’s eigen browser genaamd Silk. Deze browser besteedt echter een hoop werk uit aan de Amazon EC2 Cloud.

Als je een normale website bezoekt met je computer of tablet, dan wordt er vaak met meerdere servers verbinding gemaakt om alle data binnen te halen. Denk aan de pagina zelf, maar ook alle afbeeldingen, stylesheets en javascript bestanden moeten apart worden gedownload. Vaak worden er ook servers van derden gebruikt voor bepaalde toepassingen, denk bijvoorbeeld aan een Facebook button. Uiteindelijk wordt al deze data netjes in elkaar gezet om een webpagina te vormen.

De Amazon Silk browser doet het anders, deze werkt nauw samen met de cloud van Amazon om pagina’s snel te kunnen uitserveren. Eigenlijk dient de Cloud als een soort proxyserver, alle data wordt door de Cloud gedownload, afbeeldingen worden indien nodig gecomprimeerd en verkleind, de pagina’s en het rekenwerk wordt door de cloud afgehandeld, waarna de tablet alleen nog maar de pagina hoeft te downloaden van de cloudservers van Amazon, die op hun beurt bepaalde veel bezochte pagina’s ook kunnen gaan cachen. Dit alles zorgt voor een stuk snellere internetervaring.

Amazon kiest duidelijk voor een geheel eigen aanpak, niet geheel zonder risico. Er is bijvoorbeeld geen Android Market aanwezig op de Kindle Fire maar alleen de Amazon App Store, welke tot op heden slechts 10.000 apps kent. Een goed gevulde appstore is uiteindelijk noodzakelijk voor succes. Natuurlijk kan dit aantal hard groeien als ook de populariteit van de Amazon tablets toeneemt. Uiteindelijk staan in de Amazon App Store ook gewoon Android-app, ontwikkelaars kunnen deze dus gewoon toevoegen bij Amazon. Amazon hoopt dit voor elkaar te krijgen door de tablet zo goedkoop mogelijk op de markt te brengen, voor slechts 199 dollar.

De tablet zal 5 november beschikbaar komen in de Verenigde Staten, inwoners van de VS kunnen de tablet inmiddels pre-orderen, of en wanneer de tablet naar Europa komt is nog niet bekendgemaakt door Amazon.