2min

Gisteren schreef Techzine dat de voormalige topvrouw Carol Bartz telefonisch werd ontslagen door de voorzitter van het bestuur. Vervolgens gingen er geruchten ten ronde op het internet dat dit onderdeel was van een verkoopstrategie: het bestuur zou Yahoo willen verkopen. Maar daar is helemaal niets van waar, zo schrijft AllThingsD.

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Carol Bartz, de voormalige topvrouw bij het internetbedrijf, ontslagen werd door het bestuur. Tom Morse, de financiële baas bij Yahoo, neemt haar functie tijdelijk waar totdat het bestuur een geschikte vervanger voor Bartz heeft gevonden.

Zoals wel vaker het geval is op internet, circuleerden er allerlei geruchten dat het ontslag van Bartz onderdeel is van een verkoopstrategie. Een anonieme bron binnen het bedrijf zou tegen The Wallstreet Journal hebben gezegd dat het noodlijdende bedrijf in de verkoop wordt gedaan. Maar daar blijkt helemaal niets van waar te zijn.

Jerry Yang, de voorganger van Bartz, zegt tegen AllThingsD dat het internetbedrijf "niet te koop" is. Weliswaar had het bedrijf adviesbureau Allen & Co ingehuurd, maar dit was enkel om de strategische opties van het bedrijf te verkennen. Velen beschouwden dit als een teken aan de wand van een op hand zijnde verkoop, maar daar is volgens Yang geen sprake van. Het bureau was volgens hem ingehuurd om in kaart te brengen hoe Yahoo in de toekomst zijn omzet en winst kan vergroten. Gisteren was het, ondanks het ontslag van de topvrouw, "business as usual" aldus Yang.

Batz nam in 2009 het stokje over van medeoprichter Jerry Yang. Sindsdien ligt ze al onder vuur door de tegenvallende prestaties van Yahoo. Het bestuur zou zo ontevreden over haar zijn dat ze begin deze zomer al op zoek ging naar een geschikte vervanger.

In juni zei Roy Bostock, de voorzitter van het bestuur, dat het bestuur nog alle vertrouwen had in Batz en haar team. Maar dat bleek stilte voor de storm te zijn. De onvrede over Bartz bestond toen ook al bij het bestuur. Een anonieme bron binnen het bedrijf zou de voormalige topvrouw een "tamme eend" hebben genoemd.

Opvallend is dat de waarde van de koers binnen enkele uren na de bekendmaking met 6 procent steeg. Aandeelhouders zijn kennelijk dus opgelucht over Batz vertrek en hebben volop vertrouwen dat Morse het bedrijf er weer bovenop helpt.