3min

Tags in dit artikel

, , , ,

De politie van San Fransisco gaat zijn eigen rol onderzoeken in de zaak van de vermiste iPhone. Aanvankelijk zou de politie hebben meegeholpen met het zoeken naar het kwijtgeraakt prototype van de nieuwe iPhone, maar dit werd later ontkend door een woordvoerder. Tijd om de onderste steen boven te halen, aldus de politie.

Vorige maand zou een medewerker van Apple een geavanceerd prototype van de nieuwe iPhone 5 zijn kwijtgeraakt in een Mexicaans restaurant en bar. Daarop stuurde Apple enkele beveiligingsmedewerkers naar het restaurant om op zoek te gaan naar het vermiste toestel, maar zonder succes.

Vervolgens traceerde Apple het prototype naar een appartement, waar de beveiligingsmedewerkers samen met de politie een bezoekje aan hebben gebracht. De bewoner zou de politie toestemming hebben gegeven om het appartement te doorzoeken, maar vond helaas niets.

Een woordvoerder van de politie zei niets van de huiszoeking af te weten. Ook zei Apple geen aangifte te hebben gedaan van een vermissing. Een andere woordvoerder sprak zijn collega tegen en vertelde dat de politie inderdaad een huiszoeking in het appartement had gedaan. Om nu meer duidelijkheid te krijgen over de rol van de politie in deze zaak, is de afdeling een intern onderzoek gestart.

Volgens de bewoner van het appartement doorzochten twee medewerkers van Apple alle kamers terwijl vier agenten buiten de deur de wacht hielden. Toen de mannen bij hem aanklopten zeiden ze volgens de bewoner niet dat ze van de politie waren. Ze zouden met hun badges hebben gezwaaid, waardoor hij ervan uitging dat het agenten waren. Een van de mannen zou de bewoner zelfs geld hebben geboden om te zeggen waar het toestel is, maar de man ontkende ook maar iets met de zaak te maken te hebben. Een intern onderzoek moet volgens luitenant Troy Dangerfield aan het licht brengen of de politie wel of niet betrokken was bij de huiszoeking.

Of de resultaten van het onderzoek ooit daadwerkelijk naar buiten zullen komen is maar de vraag aangezien het een interne kwestie betreft.

Een simpel telefoontje of goed gesprek met het beveiligingspersoneel van Apple zou meer duidelijkheid kunnen verschaffen in deze kwestie. Maar ook dat biedt vanzelfsprekend geen garantie dat de waarheid boven water komt. Apple zou de verwarring kunnen gebruiken om alles te ontkennen en zelf de zaak tot een goed einde te brengen. Het is aannemelijk dat Apple niet zit te wachten om deze ‘vergissingen’ naar buiten toe te moeten verklaren.

Er zijn media die beweren dat het een grote publiciteitsstunt is van Apple, maar zou het wel een hele vreemde zijn. Meestal probeer je zoiets aan de grote klok te hangen, in ieder geval er niet geheimzinnig over te doen zoals Apple nu doet. Of dat allemaal bij een publiciteitsstunt hoort, het klinkt niet erg aannemelijk. Maar belangrijkste argument om aan te nemen dat het geen publiciteitsstunt is, komt door het verschijnen van een vacature. Apple heeft een vacature geplaatst waarin ze zegt op zoek te zijn naar een New Products Security manager. De kandidaat zal verantwoordelijk zijn "voor de beveiliging van Apple’s niet-uitgebrachte producten en gerelateerde intellectuele eigendommen", aldus de vacatureomschrijving.