3min

Gestolen laptops en kwijtgeraakte USB-sticks, in Nederland is het al meer dan eens voorgekomen dat op deze manier vertrouwelijke informatie open en bloot op straat komt te liggen. Een medewerker van Apple is in een tequilabar een geavanceerd, nog niet uitgegeven prototype van de iPhone kwijtgeraakt. Het is niet de eerste keer dat Apple op deze manier in de verlegenheid wordt gebracht, vorig jaar april gebeurde het ook al eens.

De medewerker verloor in juli zijn iPhone-prototype in het Mexicaans restaurant Cava 22 in San Fransisco. Iets wat natuurlijk heel vervelend is, maar in dit geval mogelijk ook nog eens met gevolgen. Het blijkt namelijk dat de medewerker met een iPhone-prototype rondliep die een stuk geavanceerder is dan de huidige modellen op de markt. Waarschijnlijk gaat het dus om een prototype van de iPhone 5.

Voor Apple reden genoeg om actie te ondernemen, Apple stuurde zijn beveiligingspersoneel naar het restaurant om op zoek te gaan naar de vermiste telefoon. Helaas leverde dit niet het gewenste resultaat op want de telefoon werd niet gevonden. Apple vermoedt nu dat de telefoon voor een schamele 200 dollar is verkocht via Craigslist. Details over het toestel zijn tot op heden nog niet bekend.

Geen van de partijen wilde op deze berichtgeving reageren. Apple kwam met het welbekende ‘geen commentaar’. De politie van San Fransisco zei dat Apple geen aangifte van vermissing heeft gedaan en ten slotte gaf Craigslist geen reactie.

Volgens een bron die bekend is met deze zaak nam Apple twee dagen na de vermissing contact op met de bar en zei dat ze daar iets zeer waardevols was kwijtgeraakt en er alles aan wilde doen om het veilig terug te krijgen. Vervolgens wist Apple elektronisch het toestel te traceren naar een appartement. Samen met de politie zou Apple bij het adres langs zijn gegaan en sprak daar een jongeman van een jaar of twintig. Hij zou hebben aangegeven dat hij in de bar was geweest op de avond dat het toestel is kwijtgeraakt, maar had de telefoon niet in zijn bezit. Hij zou de politie zelfs toestemming hebben gegeven om zijn appartement te doorzoeken, maar dit zou niets hebben opgeleverd. Een Apple-medewerker schijnt de jongeman zelfs nog geld te hebben geboden als hij het toestel terug zou geven, maar de man ontkende ook maar iets met de zaak te maken te hebben.

De eigenaar van het bar ontkent deze hele berichtgeving en zegt dat de politie en Apple geen contact met hem hebben gezocht. Maar hij herinnerde zich wel een man die meerdere keren iemand opbelde over een gevonden iPhone in de bar.

Vorig jaar raakte een Apple-medewerker ook al een prototype van de iPhone 4 kwijt. Een gadgetblog kocht het toestel destijds voor een prijs van maar liefst 5000 dollar. Daarop nam Apple maatregelen in de hoop dat dit nooit meer zou gebeuren. Kennelijk hielden deze maatregelen geen rekening met de menselijke factor.

Het is dus mogelijk dat iemand de trotse bezitter is van de nieuwe iPhone. Volgens uiteenlopende geruchten presenteert Apple in september of oktober één of twee nieuwe iPhone toestellen: een geüpdate versie van de iPhone 4 (de iPhone 4GS) en een geheel nieuw model (de iPhone 5). Het eerste toestel zal vermoedelijk rond de 350 dollar kosten en richt zich op gebruikers die een goedkope smartphone van Apple willen. Waarbij de nieuwe iPhone 5 de ‘normale’ prijs krijgt voor een high-end iPhone.