2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De twee mannen die vorig jaar een prototype van de iPhone 4 hadden gevonden en doorverkocht, zijn in augustus aangeklaagd door Apple. De rechter heeft de heren veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur en een geldboete van 250 dollar.

Twee mannen vonden vorig jaar in een bar niet ver van het Apple hoofdkwartier een prototype van de iPhone 4. Een medewerker die destijds 28 jaar was had zijn toestel daar verloren. Een van de verdachten vond het toestel en nam het mee naar huis. De andere verdachte zou hebben geholpen om het toestel te verkopen aan een technologiewebsite. Uiteindelijk verkochten ze de iPhone aan Gizmodo, naar verluid voor een bedrag van 5000 dollar.

Apple besloot onlangs om naar de rechter te stappen en beide heren aan te klagen voor diefstal. Ze rechter ging mee in de redenering van Apple, maar wilde niet overgaan tot het uitdelen van een gevangenisstraf zoals de advocaten van Apple wilden. In plaats daarvan komen de verdachten er goed van af door een taakstraf van 40 uur en een geldboete van 250 dollar per persoon. Dit komt omdat de rechter het voorval beschouwde als een overtreding en niet als een misdrijf. Daarnaast dienen beide mannen in het Amerikaanse leger en hebben ze geen strafblad.

Het bedrijf wilde geen commentaar geven na afloop van de rechtszaak.

Waarom Apple zo lang heeft gewacht met rechterlijke stappen is niet bekend. Wellicht dat het met een recent incident heeft te maken waarin iets gelijks is gebeurd. Eind augustus raakte een Apple-medewerker een prototype kwijt van de nieuwe, nog niet uitgegeven iPhone. Dit gebeurde in een Mexicaans restaurant in San Fransisco.

Nadat het beveiligingspersoneel van Apple het toestel niet kon vinden, hebben ze het toestel weten te traceren naar een appartement, waar de Apple-beveiligers samen met de politie een huiszoeking hebben gedaan. Ook daar troffen ze het prototype niet aan.

De politie van San Fransisco heeft aangekondigd een intern onderzoek te starten naar de zaak. Het is niet duidelijk of Apple nou wel of geen aangifte van vermissing heeft gedaan. Verschillende woordvoerders van de politie spreken elkaar namelijk tegen. Ook Apple loopt het risico aangeklaagd te worden door de 22-jarige bewoner van het appartement. Zo zou de huiszoeking illegaal zijn en zouden de Apple-medewerkers en agenten zich niet gelegitimeerd hebben.