2min

Vasco, het moederbedrijf van het failliet verklaarde Nederlandse beveiligingsbedrijf DigiNotar, heeft door de hele kwestie een flinke schadepost opgelopen. Naar schatting lopen de verliezen in de miljoenen dollars.

Dat schrijft Vasco in een persbericht op haar website. Het bedrijf vroeg vorige maand zelf het faillissement aan, wellicht om de schade voor het moederbedrijf te beperken. Volgens Vasco heeft het bedrijf door de hele gang van zaken tussen de 3,3 en 4,8 miljoen dollar schade geleden. Het bedrijf benadrukt dat eventuele schadeclaims van andere bedrijven niet zijn meegenomen in dit bedrag, waardoor de schadepost mogelijk nog verder zou kunnen oplopen.

Eind augustus maakte DigiNotar bekend dat het bedrijf was gehackt. Al snel bleek dat er ruim 500 valse beveiligingscertificaten waren aangemaakt en uitgegeven. De ene partij na de ander zegde het vertrouwen op in het Nederlandse beveiligingsbedrijf.

Aanvankelijk zei de man die verantwoordelijk is voor de digitale inbraak dat hij DigiNotar had gehackt als wraakactie voor de genocide in Srebrenica, waar hij de Nederlandse overheid voor verantwoordelijk houdt. Tevens claimde hij meerdere Certificate Authorities (CA) te hebben gehackt, waaronder Comodo en Globalsign.

Vervolgens deden verschillende partijen onderzoek naar de gang van zaken rondom DigiNotar. FOX-IT concludeerde dat DigiNotar het niet zo nauw nam met de veiligheidsvoorschriften en gemak voorop stond. Vervolgens verrichte de OPTA een onderzoek, waarin de telecomwaakhond concludeerde dat de veiligheid van de beveiligingscertificaten niet langer gegarandeerd konden worden. Daarom beëindigde de OPTA de registratie van DigiNotar.

Begin september nam de overheid het operationele beheer van DigiNotar op zich. In feite kon het Nederlandse beveiligingsbedrijf sindsdien al geen echte bedrijfsvoering meer voeren. Door het uitspreken van het faillissement viel het doek definitief voor DigiNotar.