2min

Wat gisteren laat in de middag ontstond als een gerucht, is in ruim 24 uur ook meteen een feit geworden. Meg Whitman, voormalige CEO van eBay, is de nieuwe CEO van HP. Leo Apotheker wordt binnen een jaar vervangen naar enkele grote misstappen en een koersdaling van maar liefst 47 procent.

Meg Whitman is dus de vrouw die HP weer moet maken wat het was. Een top-IT-bedrijf met betere winst en omzetcijfers en natuurlijk een stijgende aandelenprijs. Of haar dat ook gaat lukken, zal de toekomst uitwijzen. In elk geval heeft ze voldoende ervaring om de klus te klaren. Ze maakte van eBay een bedrijf een miljardenbedrijf met meer dan 15.000 werknemers dat dagelijks door vele miljoenen mensen online wordt bezocht, terwijl dat begon met slechts enkele tientallen medewerkers.

Whitman geeft zelf in haar eerste verklaring aan dat ze het een eer vindt om de nieuwe CEO van HP te zijn. Whitman maakte de afgelopen acht maanden al deel uit van de raad van bestuur van HP. Ook deed ze recent een poging om de nieuwe gouverneur van Californië te worden, maar dat is haar niet gelukt.

HP laat in een verklaring weten Apotheker te bedanken voor zijn inzet de afgelopen elf maanden, maar denkt nu een CEO nodig te hebben met andere kwaliteiten. Het noemt Whitman een technologisch visionair, communicatief zeer sterk en ze zou de leiderschapskwaliteiten hebben om HP weer financieel op het juiste spoor te krijgen.

Allemaal mooie woorden natuurlijk, maar de grote vraag is natuurlijk hoe het zit met de strategie van HP. Apotheker besloot recent om Palm wat onder meer verantwoordelijk is voor de smartphones en tablets te sluiten. Het WebOS-besturingssysteem zou wel worden doorontwikkeld, de computerdivisie van HP zou worden afgesplitst en mogelijk verkocht en HP staat op het punt om Autonomy, een grote softwaremaker uit het Verenigd Koninkrijk, over te nemen voor ongeveer tien miljard dollar. Gaan al deze plannen nog door of slaat HP met de komst van Whitman een heel andere weg in?

In elk geval moet HP ervoor zorgen dat de onrust verdwijnt bij de aandeelhouders en op de beurs om het bedrijf weer financieel stabiel te maken. De toekomstplannen zullen dus waarschijnlijk snel duidelijk worden.