2min

Meg Whitman heeft bekendgemaakt op te stappen als chief executive officer (CEO) van Hewlett Packard Enterprise (HPE). Daarmee beëindigt ze haar ambtstermijn van zes jaar, waarin ze onder meer één van de grootste bedrijfssplitsingen uit de historie leidde. Op 1 februari vertrekt ze officieel.

Zo ontstond er een divisie die zich bezighoudt met printers en pc’s onder de naam Hewlett Packard (HP), terwijl de zakelijke activiteiten ondergebracht werden onder HPE. Dit gebeurde in 2015 met als doel de grote coöperatie verder te helpen. Onder meer tienduizenden banen gingen verloren, mede door HPE’s sterke focus op server- en networking-activiteiten.

Whitman wordt ook wel gezien als één van de machtigste zakenvrouwen uit de Verenigde Staten. Het nieuws was direct terug te zien op de beurs. Een aandeel HPE ging met zo’n zes procent onderuit. HPE probeert zich nog steeds aan te passen in een landschap waar organisaties hun digitale activiteiten overbrengen naar de cloud.

Plannen Whitman

Enkele maanden geleden zou Whitman nog op de lijst bij Uber gestaan hebben om de nieuwe CEO van het taxibedrijf te worden. Toen liet ze echter weten niet geïnteresseerd te zijn omdat er nog genoeg activiteiten te doen waren bij HPE. Whitman zal actief blijven in de raad van bestuur van het bedrijf en heeft ook andere taken zoals in de raad van bestuur van Dropbox. Wel gaf ze aan dat ze het wat rustiger aan zal doen. Naar een concurrent gaan sluit ze uit.

Er ontstaat wellicht het vermoeden dat Whitman plannen voorbereidt om in de politiek een rol te gaan vervullen. In 2010 was ze nog kandidaat-gouverneur voor de staat Californië, maar zonder succes. Ook vervulde ze een rol in de presidentscampagne van Mitt Romney (republikein) in 2012. Tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar had ze haar voorkeur uitgesproken voor presidentskandidaat Hillary Clinton (democraat). Tegenover Reuters bevestigde ze echter zich niet kandidaat te gaan stellen voor een publieke functie.

Opvolging

De opvolger van Whitman is al wel bekend. Antonio Neri zal de taken van Whitman in februari overnemen. Hij is een relatief onbekende bestuurder, maar loopt al bijna 25 jaar mee binnen HP. Momenteel is Neri actief als HPE-president. Whitman liet over Neri weten dat hij een getrainde computer-engineer is en werk verrichtte voor iedere activiteit van HPE.