2min

Tags in dit artikel

, , ,

HP rondde gisteren de overname van het Britse softwarebedrijf Autonomy af. Dit ging gepaard met een bedrag van 12 miljard dollar. De overname was een belangrijke zet in de strategie van Leo Apotheker, de voormalige topman die vorige maand het veld moest ruimen.

Vorige maand werd de Duitser Leo Apotheker aan de kant geschoven. Het bestuur en de aandeelhouders waren ontevreden over zijn prestaties. De aandelen van HP zijn dit jaar bijna gehalveerd en daarnaast zijn ze van mening dat Apotheker enkele grote misstappen heeft begaan. De Duitser was nog geen jaar actief voor HP.

Meg Whitman, de voormalige CEO van eBay, is tot opvolger van Apotheker gekozen. De vraag is of zij dezelfde weg zal inslaan als Apotheker heeft gedaan, of dat zij haar eigen koers gaat varen. Het bestuur heeft in ieder geval veel vertrouwen in de nieuwe topvrouw. Het bestuur noemt haar een technologisch visionair, communicatief zeer sterk en ze zou over de juiste leiderschapskwaliteiten beschikken om HP weer op het juiste spoor te krijgen.

De laatste daad van Apotheker als CEO was de overname van Autonomy, een Brits softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in het doorzoeken van ongestructureerde data zoals e-mails, telefoongesprekken en tweets die niet in normale databases passen. De overname was onderdeel van Apothekers strategie om HP er weer bovenop te helpen. Meg Whitman bevestigde dat de overname onderdeel was van HP’s plannen om zich meer te richten op de softwarekant.

Andere onderdelen van Apothekers beleid waren het verkopen van Palm, het afstoten en mogelijk verkopen van van de computerdivisie van HP, het niet langer produceren van smartphones en tablets, en het inzetten op de doorontwikkeling van het besturingssysteem WebOS.

De aandeelhouders stemden in grote getalen in met de overname van het Britse Autonomy. HP bood 25,50 pond per aandeel, ruim 87 procent van de aandeelhouders kon hiermee leven. De overname heeft HP in totaal 12 miljard dollar gekost.