2min

Tags in dit artikel

, , ,

Nederland zakt van de vijfde naar de tiende plaats op de wereldranglijst van meest concurrerende IT-landen. Dit zou komen doordat we in Nederland minder aandacht hebben voor innovatie en onderzoek.

Dat blijkt uit de IT Industry Competitiveness Index 2011 van Business Software Alliance (BSA). In de index vergelijken onderzoekers 66 landen op een aantal indicatoren die bijdragen aan een gezond IT-klimaat: algeheel zakelijk klimaat, IT-infrastructuur, aanbod van geschoold personeel, Research & Development (R&D), juridisch klimaat, en ondersteuning van de regering voor ontwikkelingen in de IT-industrie.

De Verenigde Staten voeren de wereldranglijst aan met een algehele score van 80,5 punten (van de 100). Finland, Singapore, Zweden en het Verenigd Koninkrijk nemen respectievelijk de plaatsen twee tot en met vijf in op de index. Nederland staat samen met Israël op een gedeelde tiende plaats met een score van 65,8 punten. België komt na Frankrijk op de 22e plaats met in totaal 57,7 punten.

Nederland zakt dit jaar vijf plaatsen op de wereldranglijst. Volgens Jacco Brand, Chairman Benelux BSA Committee, heeft dit te maken met de score op IT-infrastructuur, R&D en ondersteuning van de regering voor IT-ontwikkelingen. "In de komende jaren ligt de bal bij politici en bedrijven om de prestaties van Nederland op deze gebieden te verbeteren en erin te investeren. Alleen dan is een substantiële verbetering van de IT-concurrentiekracht mogelijk. Uit onze wereldwijde ervaring weten we dat het de moeite loont", aldus Brand

Volgens Robert Holleyman, President en CEO van de BSA, blijkt uit de IT Industry Competitiveness Index van dit jaar "overduidelijk" dat investeren in fundamentele technologie-innovatie op de lange termijn veel rendement oplevert. "Het is eveneens duidelijk dat geen enkel land een monopolie heeft in informatietechnologie. Er is een bewezen formule voor succes en het staat iedereen vrij daar gebruik van te maken. Daarom evolueren we naar een wereld met meerdere IT-machtscentra", aldus Holleyman.

De grootste stijgers van dit jaar zijn Maleisië en India, die respectievelijk elf en tien plaatsen stijgen op de wereldranglijst. Maar ook Singapore, Mexico, Oostenrijk, Duitsland en Polen boekten dit jaar ook "grote vooruitgang" door op alle indicatoren beter te presteren, aldus de onderzoekers.