De wereldwijd bekende muziekdienst Napster heeft een nieuwe eigenaar. De Amerikaanse webwinkelketen Best Buy heeft het bedrijf verkocht aan Rhapsody, eveneens een online muziekdienst.

Napster was eind jaren negentig zeer populair onder internetgebruikers, omdat je met deze dienst illegaal muziek kon downloaden. Napster heeft inmiddels veel rechtszaken overleeft en schoon schip gemaakt en is sinds 2004 een legale betaalde muziekdienst. Op dat moment verdween Napster een beetje op de achtergrond en hoorden we jarenlang niets meer van het bedrijf.

In 2008 kocht de Amerikaanse webwinkelketen Best Buy Napster voor een bedrag van 121 miljoen dollar. Voor welk bedrag Best Buy het nu van de hand doet is niet bekend. Hetzelfde geldt voor de motieven om Napster te verkopen.

Rhapsody is een online muziekwinkel die sinds 2001 beschikbaar is in de Verenigde Staten. Vorig jaar verklaarde Rhapsody zich onafhankelijk van RealNetworks, een bedrijf dat bekend is geworden met de RealPlayer software. Voor 10 dollar per maand kun je al je lievelingsmuziek downloaden van de website. Rhapsody heeft meer dan 12 miljoen nummers in haar database staan.

Volgens Best Buy zal de naam Napster geheel verdwijnen en vervangen worden door de merknaam Rhapsody. Iedereen die zich heeft aangemeld voor Napster zal automatisch overgaan naar Rhapsody. De muziekdienst wil met de overname van Napster haar afzetmarkt verder vergroten.