2min

Volgens zowel Reuters als de Wall Street Journal voeren Sony en Ericsson momenteel gesprekken om de joint-venture te beëindigen, waarbij Sony alleen verder zal gaan met de fabrikanten voor smartphones. De grote vraag daarbij is natuurlijk hoeveel Sony gaat betalen voor de overige 50 procent van de aandelen.

Op dit moment hebben zowel Sony als Ericsson 50 procent van aandelen in handen van de joint-venture Sony/Ericsson. Deze joint-venture is de fabrikant van verschillende Android-smartphones, deze smartphones worden over het algemeen redelijk ontvangen maar hebben nog niet het succes weten te behalen dat bijvoorbeeld HTC en Samsung wel hebben met hun Android-smartphones.

Sony zou nu alleen verder willen met de smartphone-fabrikant en zou op het punt staan op het Zweedse Ericsson uit te kopen. Volgens Reuters zou het aandeel van Ericsson ergens rond de 1 miljard dollar waard zijn. Of Sony zelfstandig beter in staat is om de concurrentie aan te gaan met partijen als Apple, Samsung en HTC blijft natuurlijk afwachten. In elk geval heeft Sony redelijk hoge ogen gegooid met haar eigen Android-tablets.

De combinatie Sony/Ericsson is overigens niet erg winstgevend, in de eerste helft van 2011 werd er een verlies gedraaid van maar liefst 577 miljoen euro.

De aandeelhouders van Ericsson reageerde positief en de aandelenkoers ging dan ook omhoog. De aandeelhouders van Sony zijn minder enthousiast, daarvan ging de koers omlaag. Sony staat namelijk ook op het punt om platenmaatschappij EMI over te nemen, de huidige eigenaar wil daar zo’n 3 miljard dollar voor hebben.