2min

Apple en Motorola zullen elkaar later deze maand in de rechtszaal treffen. Om de tegenpartij zo min mogelijk munitie te geven, haalt Apple alle juridische trucs uit de kast. Zo eiste het technologiebedrijf dat Motorola geen citaten van de overleden ex-CEO Steve Jobs mag gebruiken in de verdediging, de rechter denkt daar anders over en geeft Motorola toestemming om de overleden topman te citeren.

De rechtszaak tussen Apple en Motorola staat in het teken van Android. Apple claimt dat het bedrijf diverse patenten schendt voor het mobiele besturingssysteem, welke zij in handen heeft. Motorola doet dit zonder licentiekosten te betalen voor deze patenten. Hoogste tijd dus om over de brug te komen, aldus Apple. Motorola wil daar niets van weten en dus is het bedrijf overgegaan tot het aanspannen van een rechtszaak.

Om haar gelijk te behalen eiste Apple inzage in documenten die de ontwikkeling van Android beschrijven. Aanvankelijk stemde de rechter in met het verzoek van Apple, maar kwam daar op terug. De rechter oordeelde dat het verzoek van Apple "vaag en veel te breed" was. Daarnaast noemde hij de argumenten van Motorola om inzage te verbieden "overtuigend".

Door deze mislukte poging probeerde Apple op een andere juridische manier Motorola dwars te liggen: een verbod om Steve Jobs te citeren bij de verdediging. Ook op dit punt oordeelde de rechtbank in het voordeel van Motorola.

Dat Steve Jobs een hekel had aan Android is geen publiek geheim. In de biografie van Walter Isaacon over de oud-topman van Apple citeert hij Jobs enkele malen over zijn afkeer van Android. Zo zou Jobs onder meer tegen de auteur hebben gezegd dat hij het besturingssysteem "kapot" wilde maken en dat Android pure "diefstal" is.

"Al kost dit me mijn laatste adem en moet ik al het geld van Apple uitgeven, ik zal dit rechtzetten. Ik ga Android vernietigen omdat het een gestolen product is. Desnoods met een thermonucleaire oorlog", aldus Jobs.