Nintendo, de grootste game ontwikkelaar ter wereld, vreest dat ze voor het eerst in haar bestaansgeschiedenis een jaar gaat afsluiten met verlies in de boeken. Dit zou te wijten zijn aan het teruglopend aantal orders uit Europa en Amerika en de toegenomen concurrentie in de gaming industrie.

Het nettoverlies van het afgelopen jaar zou wel eens kunnen neerkomen op 20 miljard yen, omgerekend bijna 190 miljoen euro. Gemiddeld steeg de winst jaarlijks met zo’n 12,2 miljard yen (115 miljoen euro).

Voor een belangrijk deel is dit resultaat te wijten aan de afnemende vraag uit Europa en Amerika. Beide markten tezamen zijn goed voor zo’n 80 procent van de omzet van Nintendo. Tevens genereert de Japanse game ontwikkelaar minder inkomsten uit haar producten. Dat is niet alleen het gevolg van minder orders, maar ook door prijsdalingen. Afgelopen augustus daalde de verkoopprijs van de Nintendo 3DS met zo’n 40 procent.

"Nintendo heeft een zware periode voor de boeg", zegt analist Koichi Ogawa. Volgens hem moet Nintendo niet alleen opboksen tegen concurrenten zoals Sony en Microsoft: ook aanbieders van mobile games vormen een reële dreiging voor Nintendo.

Investeerders waren niet blij met dit nieuws, waardoor de koers gisteren 0,6 procent daalde. De waarde van het aandeel is al ruim 53 procent gedaald sinds vorig jaar. Ook de introductie van de Wii U in juni viel niet in goede aarde bij investeerders. In twee dagen tijd verloor het aandeel ongeveer 10 procent van zijn waarde.

Nintendo zal het roer flink moeten omgooien om uit dit dal te klimmen. Misschien dat de prijsverlaging van de 3DS consumenten aanzetten om tijdens de feestdagen deze handheld console te kopen. Het zou in ieder geval wat geld in het laatje brengen van Nintendo. Halverwege volgend jaar zal Nintendo ook de Wii-U op de markt gaan brengen de opvolger van de populaire Wii-console.