2min

Een blogger die eerder voortijdig de lancering van Microsofts Courier tablet wereldkundig maakte, komt nu naar buiten met details over een nieuwe Xbox console met codenaam loop, deze loop zal straks de Xbox 360 moeten gaan vervangen. Volgens MS Nerd wordt de nieuwe console voorzien van verschillende ARM-processoren en gaat de console draaien op een aangepaste versie van Windows 9.

Wat er waar is van het verhaal van MS Nerd is volstrekt onduidelijk, Microsoft weigert tot op heden ook te reageren op de uitspraken. Maar gezien hij eerder gelijk had over de Courier tablet beschikt hij wellicht over interne informatie. Vooralsnog lijkt een nieuwe Xbox console niet op de markt te verschijnen voor 2013 of 2014 maar er gaan al wel geruchten dat Microsoft op de E3-beurs in juni 2012 de console voor het eerst zal tonen aan het grote publiek.

Twee bedrijven zouden zijn momenteel in opdracht van Microsoft bezig zijn met het ontwerpen van een processor voor de nieuwe console. Deze nieuwe processor zou gebaseerd zijn op een design van ARM. De huidige Xbox 360 processor is een Power PC-chip van IBM. De nieuwe ARM-chip zou een hoofd core krijgen met daaromheen enkele dedicated cores voor verschillende taken zoals de graphics, AI, physics, geluid en netwerk, encryptie en sensoren. Ook zal Kinect worden geïntegreerd in de nieuwe console.

Verder stelt de blog dat de nieuwe console van Microsoft zal draaien op een aangepaste versie van Windows 9, dit terwijl Windows 8 pas ergens halverwege of eind volgend jaar zal verschijnen. Tussen de lancering van Windows 7 en Windows 8 zit dan ongeveer 3 jaar, als we uitgaan van eenzelfde lanceerschema dan komt Windows 9 voor de PC dus pas in 2015. Grote vraag is dan meteen, geld dit dan ook voor de nieuwe console?

Tot slot meldt de blog dat Microsoft wil proberen om de nieuwe console een stuk kleiner, lichter en goedkoper te maken dan de huidige Xbox 360.