min

Tags in dit artikel

, ,

Het gaat niet al te best met Nokia Siemens Networks, een samenwerkingsverband tussen het Finse Nokia en het Duitse Siemens. De organisatie zegt dat het noodzakelijk is om ongeveer 17.000 man op straat te zetten, wil het in de toekomst nog winstgevend blijven en niet aan concurrentiekracht in te boeten.

Dat zegt Nokia Siemens vandaag in een persverklaring. "Wij geloven dat de toekomst van onze industrie ligt in mobiele breedband en dienstverlening. Daarom streven wij ernaar om de onbetwiste leider op deze gebieden te worden", aldus CEO Rajeev Suri. Om de winstgevendheid van het bedrijf niet in gevaar te brengen en de concurrentiekracht te vergroten, is het noodzakelijk dat er drastische organisatorische maatregelen getroffen worden.

De organisatie ondervindt hinder van concurrenten als Huawei en Ericsson. Daarom kampt Nokia Siemens al jaren met tegenvallende jaarcijfers. In de hoop het tij te keren zal het bedrijf enkele forse maatregelen doorvoeren. De meest pijnlijke maatregel is het ontslag van 17.000 werknemers wereldwijd. Door de nieuwe focus en het invoeren van productiviteits- en efficiëntiemaatregelen, denkt het bedrijf jaarlijks één miljard euro te besparen.

Met het voornemen verliest bijna een kwart van de 74.000 werknemers (23 procent) zijn baan. Volgens sommige analisten streeft Nokia Siemens ernaar om een beursgang te maken. "Dat is onmogelijk onder de huidige organisatiestructuur", aldus analist Jari Konko tegen persbureau Reuters.

De koers reageerde positief op het nieuws en steeg aan het begin van de middag met 1,3 procent.