1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Bronnen meldden dat de Europese Commissie een aanklacht gaat indienen tegen Google wegens machtsmisbruik. Het document waarin de aanklacht staat beschreven zou ruim ruim 400 pagina’s bevatten. Volgens de Europese Commissie maakt de internetgigant zich schuldig aan verschillende vormen van machtsmisbruik.

In het document valt te lezen hoe Google, volgens de Europese Commissie, zichzelf schuldig maakt aan machtsmisbruik. De commissie stelde eerder dit jaar een onderzoek in naar het bedrijf na verschillende klachten van andere zoekmachines als Foundem, eJustice en Ciao! Het statement of objections, zoals het document officieel heet, behandelt verschillende aanklachten tegen Google en sluit af met een conclusie. Het is volgens anonieme bronnen niet gek dat het document meer dan 400 pagina’s telt aangezien de zaken zeer complex liggen en Google zich over een langere periode schuldig zou hebben gemaakt aan machtsmisbruik.

Een van de aanklachten tegen Google zou het manipuleren van de zoekresultaten zijn. Volgens de Europese Commissie zou Google de eigen diensten hoger in de resultaten plaatsen bij zoekopdrachten waar zij zelf baat bij hebben. Dit zou gebeuren bij zowel de "natuurlijke" zoekresultaten, als de betaalde en gesponsorde resultaten. Hierdoor zou er oneerlijke concurrentie ontstaan. Wanneer Google het Statement of Objections ontvangt krijgt zij twee maanden om hierop te reageren. Al is de kans groot dat gezien de lengte en complexiteit van de aanklacht, Google meer tijd zal vragen en nodig zal hebben om hier goed op te reageren.