2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er is onzekerheid over de samenwerking tussen zoekgigant Google en Mozilla, de maker van de populaire browser Firefox. De grote vraag is of het samenwerkingsverband dat tot november 2011 liep nog zal worden verlengt of niet.

ZDNet.com nam contact op met Google en Mozilla om opheldering te krijgen over de samenwerking. Het bleek dat beide bedrijven nog geen uitspraak over een eventuele verlenging hebben gedaan of willen doen. Het zou er slecht uit zien voor Mozilla dat voor maar liefst 97 procent afhankelijk is van de inkomsten uit deze samenwerking. Hoewel Mozilla samenwerkt met meerdere zoekmachines is het contract met Google het belangrijkst. Elke zoekopdracht die gedaan wordt bij Google vanuit Firefox wordt volgens het samenwerkingsverband door Google vergoed. De inkomsten die daaruit voortvloeide waren in 2010 goed voor maar liefst 84 procent van de inkomsten van Mozilla. Indien het contract niet verlengt gaat worden betekent dit dat Mozilla ongeveer 100 miljoen dollar verliest aan inkomsten. In 2008 tekende de bedrijven voor het laatst een samenwerkingscontract met een looptijd van drie jaar. Firefox was destijds een grotere speler op de browsermarkt en een van de weinige grote concurrenten van Internet Explorer. Met het succes van Google’s eigen webbrowser Chrome, dat inmiddels een groter marktaandeel heeft dan Firefox, neemt Firefox een minder belangrijke positie in voor Google.

Een opmerkelijk feitje is dat Mozilla eind oktober een speciale Firefox versie uitbracht waarin Bing de voorkeurszoekmachine is. Dit kan een voorbode zijn van wart nog gaat komen. Indien Mozilla de overeenkomst met Google niet krijgt verlengt is de kans groot dat het zal proberen een soortgelijke overeenkomst met Microsoft te sluiten, waarin Bing de voorkeur geniet.