2min

Gisteren schreven we al over de onzekerheid die er heerst over de samenwerking tussen Mozilla en Google. Beide partijen wilde niet reageren op de speculaties maar inmiddels heeft Mozilla een verklaring de wereld in gestuurd. Het bedrijf zegt momenteel in onderhandeling te zijn met Google en hebben er vertrouwen in dat de samenwerking wordt voortgezet.

De grote vraag is natuurlijk hoe Google in de onderhandeling staat. Het bedrijf had 3 jaar geleden toen het voor het laatste deze overeenkomst heeft verlengt meer baat bij deze samenwerking dan het nu heeft. Destijds was Mozilla’s Firefox de tweede browser achter Internet Explorer. Inmiddels heeft Google met Chrome de browsermarkt een beetje op zijn kop gezet en heeft het in veel landen Firefox van de tweede plaats afgedrukt en is het hard op weg om over enkele jaren ook Internet Explorer in te halen.

Gezien Google nu minder belang heeft bij een samenwerking is de kans groot dat het bedrijf niet meer zoveel wil betalen voor de samenwerking. Het compleet stopzetten van de samenwerking zal waarschijnlijk niet gebeuren maar dat de vergoeding die Google aan Mozilla betaald per zoekopdracht zou weleens flink kunnen dalen.

Iets wat voor Mozilla enorm slecht nieuws zou zijn. Als Google flink gaat snijden in de vergoeding zou zelfs de toekomst van Firefox in gevaar kunnen komen. De samenwerking met Google is namelijk goed voor 84 procent van de inkomsten van Mozilla. De deals die Mozilla heeft met andere zoekmachines als Bing, Yahoo, Ebay en Amazon brengen dit percentage op 98 procent. Als Mozilla dus bijvoorbeeld 50 procent van de inkomsten moet inleveren is de kans groot dat het bedrijf in de problemen komt en daarmee ook de toekomst van Firefox.