2min

Google heeft jarenlang de Firefox-browser in de lucht te gehouden, jarenlang betaalde Google honderden miljoenen dollars voor het zoekverkeer dat de Firefox-browser leverde aan de Google-zoekmachine. Mozilla heeft deze overeenkomst nu ontbonden en werkt nu samen met lokale partijen, wat volgens het bedrijf winstgevender is.

Jarenlang was Google wereldwijd de standaard zoekmachine in Mozilla’s Firefox en jarenlang kwamen vrijwel alle inkomsten van Mozilla bij Google vandaan. Toen vorig jaar het contract met Google afliep was het niet Google die de overeenkomst beëindigde maar Mozilla zelf, Google zou de overeenkomst nog best hebben willen verlengen.

Mozilla besloot echter om het anders aan te pakken en heeft nu in de Verenigde Staten een overeenkomst met Yahoo, in Rusland met Yandex en in China met Baidu. Deze drie partijen ontvangen nu al het zoekverkeer vanuit de Firefox-browser, tenzij de gebruiker natuurlijk de standaard zoekmachine heeft aangepast.

In Europa is Google nog steeds de standaard zoekmachine van Firefox, maar hiervoor ontvangt het bedrijf geen cent. Google wilde een wereldwijde overeenkomst en geen lokale. Hierdoor hebben de bedrijven op dit moment geen lopende commerciële overeenkomst, aldus Denelle Dixon Thayer van Mozilla. Ze erkent dat Mozilla hierdoor wel geld laat liggen in Europa, maar er zijn in Europa simpelweg geen lokale spelers die interesse hebben in een zoekdeal.

Dixon Thayer zegt dat Mozilla nog steeds een sterke financiële positie heeft en dit in 2015 niet is veranderd. Dat zou betekenen dat Baidu, Yahoo en Yandex gezamenlijk net zoveel betalen als Google voorheen deed. In 2014 behaalde Mozilla een omzet van 330 miljoen dollar en in het jaar daarvoor kwam het bedrijf uit op 314 miljoen dollar. Deze omzet is vrijwel volledig toe te schrijven aan de inkomsten vanuit het zoekverkeer.